Τετάρτη 01 Μαΐου 2024 -

Ινδία: Τελειώνουν τα μετρητά στα ΑΤΜ - Οργισμένοι οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους



Χωρίς ρευστά έχουν μείνει οι Ινδοί, μετά τη απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1000 ρουπιών και να τα αντικαταστήσει με νέα, σε μια προσπάθεια να "χτυπήσει" το αδήλωτο χρήμα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τέσσερις ημέρες μετά από την επιβολή του μέτρου, οι τράπεζες έχουν κατακλυστεί από κόσμο που προσπαθεί να ανταλλάξει ή να καταθέσει τα παλιά του χαρτονομίσματα. Όμως η τεράστια προσέλευση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθώς τα περισσότερα ATM έχουν "στεγνώσει" από τα νέα χαρτονομίσματα ή πλέον βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επικρατούν νεύρα και εντάσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι δικαιολόγησε το μέτρο- έκπληξη, ως μια κίνηση κατά του "μαύρου χρήματος" και της φοροδιαφυγής. Όμως δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ημέρες για να στεγνώσει η αγορά από ρευστότητα και να παρατηρηθεί καθίζηση στην εμπορική κίνηση- γεγονός που επιδείνωσε η ελάχιστη χρήση των πιστωτικών καρτών στη χώρα.  Σύμφωνα με το Reuters, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι  η ανακοίνωση του εμπορικού συνδέσμου του Νέου Δελχί, ότι εξετάζεται το κλείσιμο των καταστημάτων της ινδικής πρωτεύουσας μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα.

Όπως αναφέρει το BBC, μέσα στο γενικότερο χάος  που έχει δημιουργηθεί, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου μεμονωμένα άτομα έκαψαν ολόκληρα σακιά με τα υπό απόσυρση χαρτονομίσματα.

Στην Ινδία, η "μαύρη οικονομία" υπολογίζεται ότι αποτελεί περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας και αυτοί που θεωρούνται ως μεγαλύτεροι φοροφυγάδες είναι πολιτικοί, γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες κατασκευαστικών εταιριών και άλλοι επαγγελματίες του "λευκού κολάρου".