Ως «ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη» για το Κυπριακό χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, την θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί να διατηρήσει τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο.
Η θέση αυτή διατυπώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό προς τον Κύπριο πρόεδρο και, όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, η βρετανική θέση, σε συνδυασμό με την θέση της Ελλάδας, ενισχύει την προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα των εγγυήσεων. Εν έτη 2015, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις από τρίτα κράτη.
Ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Σταυρίδης, ανέφερε:
Οι συστηματικές - και μακριά από πανηγυρισμούς - επαφές του προέδρου Αναστασιάδη με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας, έχουν αναμφίβολα δημιουργήσει ένα ισχυρό, υποστηρικτικό περιβάλλον σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.
Ο ΔΗΣΥ, επεσήμανε, αποτιμά θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, όπως και τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, ότι, η Βρετανία δεν επιθυμεί συνέχιση του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων καθώς και ότι στους Κύπριους εναπόκειται να αποφασίσουν για το θέμα αυτό.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι το Κίνημα Οικολόγων αντιμετωπίζει θετικά τις πληροφορίες που φέρουν την Βρετανία να μην ενδιαφέρεται για τη διατήρηση του εγγυητικού της ρόλου μετά τη λύση του Κυπριακού. «Το θέμα αυτό δεν πρέπει καν να τίθεται προς συζήτηση στις διαπραγματεύσεις- όπως εισηγούνται οι Βρετανοί- γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μπει στο πλαίσιο του πάρε- δώσε, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να το "ανταλλάξουν" με μία ακόμα υποχώρηση των Ελληνοκυπρίων», σχολίασε ο κ. Περδίκης.