Ένα ολόκληρο νησί εξαφανίστηκε στην Ιαπωνία και μάλιστα κανείς από τους κατοίκους των κοντινών να το αντιληφθεί. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μάλιστα ενδέχεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας, καθώς το νησί βρισκόταν στα βορειοανατολικά θαλάσσια σύνορά της με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Guardian, το ακατοίκητο νησί Εσάνμπε Χανακίτα Κοτζίμα πιστεύεται ότι διαβρώθηκε από τον άνεμο και τον πάγο, ενώ γλίστρησε κάτω από τα κύματα, χωρίς να το παρατηρήσουν οι κάτοικοι που ζουν στο Σαρουφούτσου, ένα χωριό στο βόρειο άκρο του κύριου νησιού Χοκάιντο, που βρίσκεται μόλις 500 μέτρα μακριά.
Αν και ακατοίκητο, είχε αυξημένη γεωπολιτική σημασία
Το Εσάνμπε είναι ένα από τα 158 ακατοίκητα νησιά που δόθηκαν ονόματα από την Ιαπωνική κυβέρνηση το 2014, με στόχο να αποσαφηνίσει την εδαφική εμβέλεια της Ιαπωνίας και να επεκτείνει την ΑΟΖ της.
Μετά τις εδαφικές διαφορές Κίνας – Ιαπωνίας για τα Senkaku / Diaoyu στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, τα απομακρυσμένα νησιά της Ιαπωνίας έχουν αποκτήσει αυξανόμενη σημασία για το Τόκιο.
Το νησάκι Εσάνμπε βρισκόταν δυτικά των Βορείων Εδαφών, που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μακρόχρονης διαμάχης μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας. Μετά το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού, η Ιαπωνία έχασε τα νησιά από σοβιετικές δυνάμεις.
Πώς διαπιστώθηκε ότι το νησί... εξαφανίστηκε
Οι κάτοικοι του κοντινού χωριού δεν είχαν αντιληφθεί ότι το νησί... έλειπε από τη θέση του, μέχρι που ο συγγραφέας Hiroshi Shimizu επισκέφθηκε το Σαρουφούτσου για να δώσει συνέχεια στο βιβλίο του για τα «κρυμμένα» νησιά της Ιαπωνίας.
Ο συγγραφέας ενημέρωσε τον τοπικό αλιευτικό συνεταιρισμό που έστειλε βάρκες στην υποτιθέμενη τοποθεσία του νησιού και διαπιστώθηκε ότι το νησάκι είχε χαθεί. Παλαιότεροι ψαράδες δήλωσαν ότι θυμούνται να έχουν δει το νησί πριν δεκαετίες. Όμως, αργότερα απέφευγαν την περιοχή, καθώς τα συστήματα πλοήγησης το κατέγραψαν ως υποθαλάσσιο ύφαλο.
Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας υποστηρίζει ότι η τελευταία φορά που ερευνήθηκε το νησί ήταν το 1987. Η νησίδα προεξείχε μόλις 1,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς να συμπεράνουν ότι είχε διαβρωθεί από τον άνεμο και τον πάγο που σχηματίζεται κάθε χειμώνα στη συγκεκριμένη θάλασσα.
Η εξαφανιση του νησιού συρρικνώνει την ιαπωνική ΑΟΖ
Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας είπε ότι όταν το νησί ερευνήθηκε τελευταία το 1987, προεξέχει μόλις 1,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια, οδηγώντας τους ειδικούς για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε διαβρωθεί από τον άνεμο και τον πάγο που σχηματίζεται στη θάλασσα του Okhotsk κάθε χειμώνα.
Το Λιμενικό θα επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει τη μοίρα του νησιού. Εάν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι το νησί εξαφανίστηκε, τότε η ΑΟΖ της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί, αν και μόλις κατά μισό χιλιόμετρο.