Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 -

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι αποκρύπτει επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα



Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορείται ότι αποκρύπτει επιδοτήσεις σε ορυκτά καύσιμα παρά τη δέσμευσή του να τις τερματίσει έως το 2020. Η αποκάλυψη δημοσιεύεται λίγο πριν από τη συνάντηση των χωρών της ομάδας G7, οι οποίες έχουν συμφωνήσει να τερματίσουν τη στήριξη των ορυκτών καυσίμων έως το 2025.

Η Βρετανία κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά τη δέσμευσή της να τερματίσει τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, αλλά ήταν τελευταία όσον αφορά τη διαφάνεια, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Υπερπόντιας Ανάπτυξης, η οποία αξιολογεί την προσπάθεια κάθε χώρας της G7 να καταργήσει την οικονομική βοήθεια στη βιομηχανία πετρελαίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρέχει εθνικές εκθέσεις για τη δημοσιονομική του στήριξη για την παραγωγή και την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, και η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί την παροχή επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει επιδοτήσεις υπό τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα και τον παροπλισμό έργων πετρελαίου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί δημόσιους πόρους μέσω ενός κυβερνητικού οργανισμού που εξασφαλίζει δάνεια για την ενίσχυση των εξαγωγών των βρετανικών εταιρειών, για την υποστήριξη έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό. Αυτή η ροή χρηματοδότησης θα πρέπει να μετρά ως επιδότηση, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν την ασυνέπεια μεταξύ των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα και την αποτυχία του να αναγνωρίσει ότι εξακολουθεί να χορηγεί γενναιόδωρη υποστήριξη για τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι επτά μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου ξόδεψαν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να στηρίξουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την κατανάλωση άνθρακα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, το 2015 και το 2016, παρά τη δέσμευσή τους για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ως το 2025.

Η Γαλλία ήταν πρώτη στη συνολική κατάταξη, το Ηνωμένο Βασίλειο τέταρτο, και οι ΗΠΑ τελευταίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που αναλύθηκαν δεν καλύπτουν την περίοδο διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι περισσότερο από το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων άνθρακα, το 50% των αποθεμάτων φυσικού αερίου και περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος ώστε να αποφευχθεί η επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.