Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024 -

Η ομάδα Βίσεγκραντ θα βρει τη λύση στο προσφυγικό - Να τους αποκλείσουμε όλους στην Ελλάδα



Τελικά ο,τι θέλει ο καθένας κάνει στην Ε.Ε και μάλιστα το παίρνει και στα σοβαρά.   Στην Πράγα μαζεύτηκαν μερικές "εξαιρετικές" προσωπικότητες όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο Τσέχος ομόλογος του, ο Σλοβάκος και ο Πολωνός, στα πλαίσια συνάντησης  της ομάδας Βίσεγκραντ, που θα βρεί τη λύση για να μπλοκάρει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κλείνοντας τι άλλο; Μα φυσικά τα συνορά τους. 

 

Η ομάδα Βίσεγκραντ, που σήμερα συμπλήρωσε 25 χρόνια ζωής, αποτελείται από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Σλοβακία. Στη σημερινή σύσκεψη των πρωθυπουργών αυτών των χωρών είχαν προσκληθεί και οι ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

Ο Βίκτορ Ορμπαν έδειξε τις διαθέσεις του πριν από τη σύσκεψη. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη από το νότο», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Μερικές ώρες νωρίτερα, η Γερμανία είχε προειδοποιήσει ότι η προσπάθεια να αποκοπεί η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη θα «δηλητηρίαζε τον ευρωπαϊκό διάλογο».

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Ορμπαν επρόκειτο να παρουσιάσει στη σύσκεψη της ομάδας Βίσεγκραντ προτάσεις για το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την ΠΔΓΜ.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι μετέχοντες στη σύσκεψη πάντως δεν γίνεται αναφορά σε τέτοια μέτρα, αν και επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού σε περίπτωση που δεν αποδώσει η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η βαλκανική οδός.

Παράλληλα όμως, τόσο στο ανακοινωθέν, όσο και στις δηλώσεις των ηγετών των χωρών που μετείχαν στη σύσκεψη, επισημαινόταν η ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της. «Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που δεν είναι ικανοποιητική έως τώρα, παραμένει προτεραιότητα για την ομάδα Βίσεγκραντ. Ομως είναι εξίσου σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στη Σένγκεν», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα. «Αν ένα ακόμη κύμα μεταναστών έρθει την άνοιξη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να προστατεύσουν τα σύνορά τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΠΓΔΜ, την Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες της βαλκανικής οδού», πρόσθεσε.

Στο ανακοινωθέν πάντως, στο οποίο σημειώνεται ότι παραμένει κεντρικός ο ρόλος της Ελλάδας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα Βαλκάνια, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που κάνει η χώρα μας και οι ηγέτες της Βίσεγκραντ δηλώνουν έτοιμοι να παράσχουν συνεχή υποστήριξη.

«Εάν αποδειχθεί αναγκαία η εφαρμογή περαιτέρω μέτρων με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων των Βαλκανίων, μπορεί να φέρει περαιτέρω επιπτώσεις στην Ελλάδα και για αυτό θα απαιτούνταν ένα αντίστοιχο επίπεδο πολύπλοκης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής, προς την Ελλάδα, μέσω όλων των σχετικών διαύλων. Οι πρωθυπουργοί της ομάδας Βίσεγκραντ θα μετάσχουν ενεργά στην ευθυγράμμιση αυτής της βοήθειας με τα σχετικά όργανα της ΕΕ», αναφέρεται ακόμη.