Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 -

Η μεγάλη ώρα για το Κυπριακό: Σε εξέλιξη η πολυμερή της Γενεύης



Μετά τους χάρτες, έρχεται η πολυμερής. Ιστορική θεωρείται και η σημερινή ημέρα για το Κυπριακό, καθώς οι εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) κάθονται στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Για πρώτη φορά μετά το 1960.

 

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, η ΕΕ μέσα από την παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

 

Σε αυτή την αίθουσα, στο Παλάτι των Εθνών, γίνεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό:

Ολες οι πλευρές πήραν ήδη θέσεις:

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Γενεύη, είναι πλέον βέβαιο πως η διεθνής διάσκεψη θα κρατήσει και αύριο Παρασκευή, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σημαίνει πως αναμένεται να κατατεθεί συμβιβαστική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο ΓκουτιέρεςΟ ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες

 

 

Την Τετάρτη το βράδυ, για πρώτη φορά υπήρξε ανταλλαγή χαρτών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τόσο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε έκαναν λόγο για ιστορικά γεγονότα.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Nίκος Χριστοδουλίδης, οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ωστόσο, ο κύπριος πρόεδρος, αμέσως μετά την κατάθεση των χαρτών, κατέθεσε εγγράφως τις ενστάσεις του επί του χάρτη που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάτι που σημαίνει ότι ο κάποιες από τις περιοχές που ανέμενε η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι θα περιλαμβάνονταν στον τουρκοκυπριακό χάρτη δεν περιλαμβάνονται.

Οι χάρτες που κατατέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ βρίσκονται πλέον σε κρύπτη στο Παλάτι των Εθνών. Παρότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει ο κάθε χάρτης, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο τ/κ χάρτης δεν περιλαμβάνει τη Μόρφου και προβλέπει επιστροφή μικρότερου αριθμού προσφύγων από εκείνον που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, οι χάρτες αποτελούν απαρχή περαιτέρω διαπραγμάτευσης.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις ΤζόνσονΟ βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

 

 

Έντονο παρασκήνιο για τη συμμετοχή Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το διπλωματικό θρίλερ για το εάν θα παραστεί ο έλληνας πρωθυπουργός στη Γενεύη. Το πρωί της Πέμπτης, ο δημοσιογράφος του BBC James Landale ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ότι o πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιριμ θα παραστεί στη διάσκεψη της Γενεύης. Είναι σαφές πως εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αυξάνονται.

Την ιδια στιγμή, ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, με τη δήλωσή του αυτή, ο κ. Τσελίκ καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν αποκλείει, στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος, ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στη Γενεύη. Όπως σημείωνε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί».

Σημειώνεται ότι και η βρετανική πλευρά -η τρίτη εγγυήτρια δύναμη- έχει δηλώσει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να εκπροσωπηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο δια της παρουσίας της Τερέζα Μέι, εάν αυτό χρειαστεί.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να εκφράσει με έντονη τρόπο τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των συνομιλιών για λύση.

Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φ. ΜογκερίνιΗ ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φ. Μογκερίνι

 

 Α. Γκουτιέρες: Απένειμε τα εύσημα σε Αναστασιάδη - Ακιντζί, μίλησε για εποικοδομητικό διάλογο

 

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σημερινής διάσκεψης και του γεύματος εργασίας, ακολούθησαν  δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
 
Αποδίδοντας τα εύσημα στους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, τους «απένειμε» χαριτολογώντας βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και κράτησε εκείνο του δεύτερου ρόλου για τον εαυτό του.
 
Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέπεμπε αισιοδοξία στη διάρκεια των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στόχος είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
Μεταξύ άλλων, ο κ.Γκουτιέρες είπε: 
 
«Να επισημάνω το θάρρος των δύο ηγετών. Ιστορικά και για πρώτη φορά πρέπει να πω ότι είδαμε στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Είχαμε επικοιδομητικό διάλογο. Μια ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να ταυτοποιήσουμε τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, που θέλουμε να φτάσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών.
 
Θα συνεχίσουμε το απόγευμα σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουν θαύματα άμεσων λύσεων. Δεν θέλουμε λύση που να μπαλώνει τα νπράγματα, αλλά μια βιώσιμη λύση. 
 
Εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το συμβούλιο Ασφαλείας να σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου.
 
Δεν είμαστε εδώ για μπαλώματα, αλλά για μια λύση, βιώσιμη για την Κύπρο. Μια λύση που θα είναι σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο που είναι γεμάτος θολά σημεία». 
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι αναζητούνται απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Ετέθησαν, είπε, πολλές προτάσεις επί τάπητος. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, πρέπει να εργαστούμε να ορίσουμε αυτά τα εργαλεία, που πρέπει να ικανοποιούν τις δικλείδες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.
 
Ας μη λησμονούμε το εξής: Δεν θα πρόκειται για συμφωνία ηγετών, αλλά για συμφωνία που θα ορισθεί από τους λαούς, μέσω δημοψηφίσματος. Είτε θα έχουμε μια συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, ή δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε επιτυχία. Θα εργαστούμε σκληρά και εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου, ώστε και οι δύο κοινότητες να αποδεκτούν τη λύση. 
 
-Είμαστε σε αφετηρία. Τα μέρη συζήτησαν για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Είμαστε στην αφετηρία. Αντιμετωπίζουμε τόσες δύσκολες καταστάσεις που χρειαζόμαστε έναν φάρο ελπίδας. Η Κύπρος μπορεί να γίνει αυτός ο φάρος ελπίδας για τον κόσμο.