Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Η καταστροφή της ιστορικής Μονής του Αγίου Ιουλιανού από τους τζιχαντιστές



Μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας, ο Συριακός Στρατός πέτυχετην Κυριακή, 3 Απριλίου, μία άλλη μεγάλη επιτυχία.

Πρόκειται για την απελευθέρωση από την ISIS της Al-Qaryatayn, μιας πόλης 15.000 περίπου κατοίκων, νοτιοανατολικά του Χομς. Η πόλη είχε καταληφθεί από την ISIS στις 5 Αυγούστου του 2015 και η απελευθέρωσή της από τον στρατό έχει τεράστια σημασία, λόγω της στρατηγικής θέσης της, καθώς εμποδίζει τους τζιχαντιστές να επανέλθουν στην Παλμύρα, από την οποία η Al- Qaryatayn απέχει 120 χλμ. νοτιοδυτικά.

 

 

Σε δήλωσή του, ο διοικητής του Συριακού Στρατού είπε ότι αυτό το επίτευγμα είναι μεγάλης σημασίας, δεδομένης της θέσης της Al- Qaryatayn ως πόλης που συνδέει τη βορειοανατολική επαρχία της Δαμασκού με την ανατολική επαρχία της Χομς.

«Με την νέα αυτή νίκη», πρόσθεσε, «θα εξασφαλιστούν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή και θα αποκοπούν οι οδοί ανεφοδιασμού της ISIS από την έρημο της Badia προς το όρος Καλαμούν».

Η Quaryatayn πριν τον πόλεμο κατοικούνταν κυρίως από χριστιανούς Ασσυρίους και από μουσουλμάνους Σουνίτες. Μετά την κατάληψή της οι τρομοκράτες απήγαγαν 230 κατοίκους, μεταξύ των οποίων 60 χριστιανούς. Οι υπόλοιποι χριστιανοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν.

Στις 21 Αυγούστου του 2015 οι τζιχαντιστές έκαναν τις πρώτες καταστροφές στην ιστορική Μονή του Αγίου Ιουλιανού, που έχει ηλικία 1.500 περίπου ετών, χρησιμοποιώντας μπουλντόζα, καθώς κατεδάφιζαν μέρος του οικοδομικού συγκροτήματος.

Μετά την απελευθέρωση από το Συριακό στρατό και τους συμμάχους του με την υποστήριξη και της ρωσικής αεροπορίας έρχονται στο φως οι καταστροφές που προκάλεσαν οι τρομοκράτες.
Ανατίναξαν και έκαψαν την μονή, έκαψαν λειτουργικά βιβλία και βίβλους, κατέστρεψαν πολυελαίους, λεηλάτησαν και αφαίρεσαν τις εικόνες, σύλησαν τάφους. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν (πηγή: dimpe news) διακρίνονται οι τοίχοι απογυμνωμένοι από κάθε χριστιανικό σύμβολο λατρείας και κατάμαυροι από τους καπνούς.

Οι τρομοκράτες είχαν μετατρέψει το μοναστήρι σε διοικητήριό τους και έγραψαν στους τοίχους του «τα λιοντάρια του χαλιφάτου ήρθαν για να σας καταπιούν».