Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 -

Η απειλή της κλιματικής αλλαγής: Σε μία κλωστή το μέλλον της ανθρωπότητας λένε οι ειδικοί



Πιο πολύ από ποτέ η κλιματική κρίση απειλεί τον πλανήτη, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με μελέτη, τα «ζωτικά σημεία» του πλανήτη σημειώνουν το ένα μετά το άλλο αρνητικό ρεκόρ και, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, «το μέλλον της ανθρωπότητας κρέμεται από μία κλωστή».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας & Κλιματολογίας ΑΠΘ, κ. Πρόδρομο Ζάννη, ήδη οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι βαδίζουμε σε ένα μονοπάτι συνεχιζόμενης υπερθέρμανσης και αλλαγής των βροχοπτώσεων στον πλανήτη που συνδέονται με διάφορους τομείς, όπως τον τουρισμό, την οικονομία κ.α. , ενώ, όπως είπε το Τμήμα Μετεωρολογίας του ΑΠΘ στρέφεται σε τρεις άξονες, την Μετεωρολογία, την Κλιματολογία και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης και των ωκεανών έφτασε σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, εξαιτίας της καύσης ρεκόρ ορυκτών καυσίμων, βάσει πρόσφατων ερευνών. Ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται με ρυθμό περίπου 200.000 ατόμων την ημέρα και ο αριθμός των βοοειδών και των προβάτων κατά 170.000 την ημέρα, πράγμα το οποίο αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η κα Ελένη Κατράγκου, Διευθύντρια Τμήματος Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις σπουδές Μετεωρολογίας, καθώς και στο σημαντικό ερευνητικό έργο που γίνεται στο Μετεωροσκοπείο του ΑΠΘ, το οποίο χτίστηκε το 1956, με μία μακρόχρονη ιστορία στη συνεχή παρατήρηση, έρευνα και εκπαίδευση σε θέματα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αποτελεί σημείο αναφοράς στα θέματα αυτά στην Ελλάδα.