Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χόρεψαν ποντιακά στο Σινικό Τείχος για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων - Δείτε ΦΩΤΟ



Με έναν διαφορετικό τρόπο η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» τίμησε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μιας και κατάφερε να διαδώσει στα πέρατα του κόσμου τον πλούτο του ποντιακού ελληνισμού. Αντιπροσωπεία του σωματείου ταξίδεψε μέχρι την Κίνα με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Σινοαμερικανικού Πανεπιστημίου SIAS στην πόλη Χενάν.

 
Ανήμερα τη 19η Μαΐου τα μέλη του Συλλόγου φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές χόρεψαν χορούς του Πόντου στο Σινικό Τείχος!

«Ήταν το δικό μας μνημόσυνο για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Συγκλονιστική εμπειρία από όλες τις απόψεις! Όλοι [σ.σ. τουρίστες, εργαζόμενοι, ντόπιοι] μας κοιτούσαν μαγεμένοι. Δεν μας άφηναν να φύγουμε, ρωτούσαν από πού είμαστε και ήθελαν να μάθουν τα πάντα για τον πολιτισμό και την ιστορία μας», ανέφερε στο pontos-news.gr η πρόεδρος του συλλόγου Ράνια Χρυσοχοΐδου, η οποία ήταν η επικεφαλής της 17μελούς αποστολής.

Στις 21 Μαΐου το σωματείο είχε μια δική του εκδήλωση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του πανεπιστημίου SIAS, η οποία ήταν αφιερωμένη στον ποντιακό και ελληνικό πολιτισμό. Στην έναρξη του πρώτου μέρους παρουσιάστηκε ένα βίντεο επικεντρωμένο στα πάθη των Ποντίων και τον άγριο ξεριζωμό.

 

Αργότερα η χορευτική ομάδα παρουσίασε αντιπροσωπευτικούς χορούς του Πόντου με ζωντανή μουσική από τον Φώτη Κοζυράκη (ποντιακή λύρα, τραγούδι) και τη Δέσποινα Κανάκη-Χρυσοχοΐδου (νταούλι, ακορντεόν, τραγούδι).

Ακολούθησε το αφιέρωμα στην Ελλάδα με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του ΕΟΤ Greece: 365-days destination και με χορούς απ’ όλη την Ελλάδα. Η παράσταση έκλεισε με το Ζορμπά. «Με τεράστιο ενθουσιασμό παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές το αφιέρωμά μας. Στο τέλος της εκδήλωσης τους μοιράσαμε τετρασέλιδα ενημερωτικά φυλλάδια για τον πολιτισμό των προγόνων μας», σημείωσε η Ράνια Χρυσοχοΐδου.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική εμπειρία, η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» δήλωσε: «Καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας: Να κάνουμε γνωστή τη Γενοκτονία των Ποντίων τόσο στους φοιτητές όσο και στους καθηγητές του πανεπιστημίου. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι καθηγητές Ιστορίας αγνοούσαν ότι υπήρξε Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, ενώ γνώριζαν για τα δεινά των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Τους δωρίσαμε και αναμνηστικά βραχιόλια για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων».

Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία έλαβε μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Σινοαμερικανικού Πανεπιστημίου SIAS, καθώς και στην παρέλαση, εντός του πανεπιστημίου, με την ελληνική σημαία.