Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 -

Χονγκ Κονγκ: Σε εφαρμογή ο νέος νόμος κατά της υποκίνησης εξέγερσης – Καταδικάστηκε 27χρονος



Ένας άνδρας από το Χονγκ Κονγκ ομολόγησε την ενοχή του για την κατηγορία της «διάπραξης πράξης με υποκίνηση εξέγερσης», επειδή φορούσε μπλουζάκι με σύνθημα διαμαρτυρίας, και έγινε το πρώτο άτομο που καταδικάστηκε βάσει του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια της πόλης που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, αναφέρει το Reuters.

Ο Τσου Κάι Πονγκ (Chu Kai-pong), 27 ετών, συνελήφθη στις 12 Ιουνίου σε σταθμό του μετρό φορώντας ένα μπλουζάκι με το σύνθημα. «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, η επανάσταση των καιρών μας» και μια κίτρινη μάσκα με το μήνυμα “FDNOL” – σύντομο για ένα άλλο σύνθημα πέντε διεκδικήσεις, καμία λιγότερο.

Και τα δύο συνθήματα ακούγονταν συχνά κατά τη διάρκεια των τεράστιων, μερικές φορές βίαιων, υπέρ της δημοκρατίας διαδηλώσεων του 2019, και η 12η Ιουνίου ήταν μια κρίσιμη ημέρα έναρξης αναταραχών που διήρκησαν για μήνες.

Ο Τσου είπε στους αστυνομικούς ότι φορούσε το πουκάμισο για να θυμίζει στους ανθρώπους τις διαδηλώσεις.

Ο αρχιδικαστής Βίκτορ Σώ (Victor So), που επέλεξε ο ηγέτης της πόλης, John Lee, για να εκδικάσει τις υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, ανέβαλε την καταδίκη για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το νέο νόμο ασφαλείας, η ανώτατη ποινή για αυτό το έγκλημα έχει παραταθεί από δύο χρόνια σε επτά χρόνια φυλάκιση και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 10 χρόνια εάν διαπιστωθεί «συνεννόηση με ξένες δυνάμεις».

Το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε από τη Βρετανία στην Κίνα το 1997 υπό την υπόσχεση του Πεκίνου να εγγυηθεί ότι οι ελευθερίες του, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, θα προστατεύονται με τη φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα».

Το Πεκίνο επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια το 2020 που τιμωρεί την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία ή τη συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις με έως και ισόβια κάθειρξη μετά από μήνες διαδηλώσεων σε αυτό το παγκόσμιο οικονομικό κόμβο.

Τον Μάρτιο του 2024, το Χονγκ Κονγκ ψήφισε έναν νέο νόμο για την ασφάλεια – ένα εσωτερικό διάταγμα γνωστό και ως “Άρθρο 23” – σύμφωνα με την κύρια διάταξη του στο μίνι Σύνταγμα της πόλης, τον Βασικό Νόμο. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έχουν εκφράσει ανησυχία για τον νέο νόμο για την ασφάλεια.