Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 -

Το χάος των 6 ωρών στον Λευκό Οίκο με τη μετακόμιση των προέδρων



Μόλις 6 ώρες θα έχει στη διάθεσή του το προσωπικό του Λευκού Οίκου προκειμένου να γίνει η μετακόμιση στην προεδρική κατοικία.

Στις 20 Ιανουαρίου κι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκίζεται και θα δίνει την πρώτη του ομιλία, περίπου 100 εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο θα πρέπει μέσα σε 6 ώρες να βγάλουν την οικογένεια Ομπάμα και να μετακομίσουν την οικογένεια Τραμπ.

Στις 10.30, το προσωπικό θα ξεκινήσει τη μετακόμιση της περιουσίας των Ομπάμα σε φορτηγά που θα έχουν σταθμεύσει έξω, και ταυτόχρονα θα μεταφέρει στο κτίριο τα πράγματα των Τραμπ.

«Είναι περισσότερο σαν ένα οργανωτικό χάος», δήλωσε μέλος του προσωπικού στο CNN. «Έχουμε ένα φορτηγό στο Σάουθ Λόουν που ανήκει στον απερχόμενο πρόεδρο και την πρώτη οικογένεια που είναι στραμμένο προς το νότο κι ένα φορτηγό που έρχεται στραμμένο προς το βορρά του Λευκού Οίκο».

Κατά τη διάρκεια της μετακόμισης, ορισμένα μέλη του προσωπικού θα βάζουν τι τελευταίες πινελιές στις τραπεζαρίες, την ώρα που στην κουζίνα θα ετοιμάζουν ένα σνακ για την πρώτη οικογένεια.

Οι νέοι πρόεδροι και οι οικογένειές τους έχουν το δικαίωμα να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγές επιθυμούν στους ιδιωτικούς ορόφους του Λευκού Οίκου, στον δεύτερο και τρίτο όροφο. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε διάφορες φήμες για ενδεχόμενες αλλαγές που θα κάνει ο Τραμπ, δεδομένου του εκκεντρικού του γούστου. Βέβαια ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει αρνηθεί κάτι τέτοιο δηλώνοντας πως «είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος. Θα εργάζομαι, δεν πρόκειται να διακοσμώ».

Βαρύ το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ

Πέρα όμως από το άγχος του προσωπικού του Λευκού Οίκου για τη μέρα της μετακόμισης, ο Τραμπ μπαίνοντας στο Λευκό Οίκο θα βρεθεί απέναντι σε μια διχασμένη Αμερική.

Η δημοτικότητά του είναι περίπου στο 48% την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα αποχωρεί με ποσοστό δημοτικότητας ρεκόρ 55%.

Παρά τα προγνωστικά πριν τις εκλογές, ο Τραμπ, που είναι εντελώς νέος στην πολιτική, κατάφερε να αναδειχθεί νικητής, αφού κέρδισε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Έκτοτε το πολιτικό κλίμα παραμένει βαρύ και γεμάτο αμφιβολίες.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς τι αναμένουμε από τον Τραμπ, διότι έχει τόσο λίγη εμπειρία από πολιτική εξουσία και είναι προφανές ότι αλλάζει συνεχώς διαθέσεις», εκτίμησε ο Φρεντ Γκρίνσταϊν καθηγητής του Πρίνστον.

«Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ ξέρει τι θα κάνει»

Πάντως δύο μήνες μετά τις εκλογές ο Τραμπ παραμένει Τραμπ: δεν προσπάθησε να περιορίσει την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του, καθώς ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του «απρόβλεπτο», και συνέχισε να αναρτά αμφιλεγόμενα μηνύματα στο Twitter, που αφορούν κυρίως σοβαρά θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

«Δεν γνωρίζω τι θέλει να κάνει και πιστεύω ότι ούτε ο ίδιος ξέρει», είχε δηλώσει στο AFP ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Πάτρικ Λίχι στις αρχές Δεκεμβρίου.

Όμως από τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της μεγαλύτερης παγκόσμιας δύναμης.

Οι... 470 συνεργάτες του προέδρου

Για να τον βοηθήσουν να διευθετήσει τα δεκάδες καθημερινά προβλήματα ο Τραμπ θα έχει στο πλευρό του 470 συνεργάτες στον Λευκό Οίκο.

Ένας πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου σχολίασε σχετικά: «Δεν γνωρίζω αν ξέρουν ήδη» πώς ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής περνά τον περισσότερο χρόνο του στον πύργο Τραμπ στο Μανχάταν και στο κλαμπ του στη Φλόριντα, θα διαχειριστεί την πραγματικότητα της άσκησης εξουσίας.

Ο Τραμπ θα είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης την οποία σχημάτισε τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας πόστα σε μέλη της οικογένειάς του, σε δισεκατομμυριούχους, σε επιχειρηματίες, σε βετεράνους Ρεπουμπλικάνους και σε στρατηγούς εν αποστρατεία.

Τι ρόλο θα διαδραματίσει η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κάσνερ; Θα επιτρέψει στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, στον προσωπάρχη Ράινς Πρίμπους ή στον στρατηγικό του σύμβουλο Στιβ Μπάνον, προσωπικότητα της ακροδεξιάς, να αναλάβουν πρωτοβουλίες;

Ο τρόπος με τον οποίο ασκούσαν εξουσία οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ προσφέρει κάποια διδάγματα, σύμφωνα με τον Γκρίνσταϊν.

Ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ επέτρεπε στη σύζυγό του Ρόζαλιν να παρίσταται σε σημαντικές συναντήσεις. Οι Δημοκρατικοί Φραγκλίνος Ρούζβελτ και Μπιλ Κλίντον επέτρεπαν επίσης στις συζύγους τους να ασκούν επιρροή στην πολιτική τους.

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, που όπως ο Τραμπ ήταν νέος στην πολιτική, αρεσκόταν σε έντονες συζητήσεις μεταξύ των συμβούλων του προτού λάβει μια απόφαση.

Αντίθετα ο Ρόναλντ Ρίγκαν απεχθανόταν τις διαφωνίες και περιστοιχιζόταν από μια «ενδιαφέρουσα τριανδρία», εξηγεί ο Γκρίνσταϊν, τα μέλη της οποίας δεν διαφωνούσαν διότι εκπροσωπούσαν τα διαφορετικά πρόσωπα του Ρίγκαν.