Η WADA ομολόγησε πως η έκθεση για τη χρήση ντόπινγκ από τους Ρώσους αθλητές “δεν επαρκεί ώστε να στηρίξουν υποθέσεις” σύμφωνα με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
“Στην πρόσφατη συνάντηση (21 Φεβρουαρίου) της WADA στη Λωζάννη όπου αναμένοταν να “δοθεί βοήθεια στις Διεθνείς Ομοσπονδίες σχετικά με την ανάλυση και την ερμηνεία αποδείξεων” υπήρξε η παραδοχή πως σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία που παρασχέθηκαν μπορεί να μην είναι επαρκή για να στηρίξουν τις κατηγορίες” δήλωσε ο γενικός διευθυντής και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Κριστόφ Ντε Κέπερ, με επιστολή του προς την ΔΟΕ.
Βασισμένη στο πρώτο κομμάτι της έκθεσης ΜακΛάρεν που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου του 2016 και παρουσίαζε τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις κατηγορίες ντοπαρίσματος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014, η WADA πρότεινε στην ΔΟΕ, στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή και όλες τις διεθνείς αθλητικές Ομοσπονδίες να αποκλείσουν τη Ρωσία από τις διοργανώσεις τους. Ολόκληρη η ρώσικη ομάδα που θα έπαιρνε μέρος στους Παραολυμπιακούς, πράγματι αποκλείστηκε.
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης, δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2016 και υποστήριζε πως περισσότεροι από 1000 αθλητές που είχαν πάρει μέρος σε Θερινούς, Χειμερινούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, είχαν επωφεληθεί από μια υποτιθέμενη συνωμοσία απόκρυψης θετικών ντόπινγκ τεστ.
“Στην πρώτη εσωτερική του έκθεση, ο καθηγητής ΜακΛάρεν περιγράφει ένα “χρηματοδοτούμενα από το κράτος σύστημα” ενώ στην τελική του έκθεση τον Δεκέμβριο το περιγράφει ως μια “θεσμική συνωμοσία” λέει ο Ντε Κέπερ, στην επιστολή του.
Η ΔΟΕ θα πρέπει τώρα να καταλήξει “τι σημαίνει αυτή η αλλαγή και ποια άτομα, οργανισμοί ή κυβερνητικές αρχές μπορεί να έχουν ανάμειξη”.
Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Πάβελ Κολόμπκοφ συμφωνεί πως η έκθεση ΜακΛάρεν, στερείται αποδείξεων. “Η WADA τα λέει όλα στην δήλωσή της και... εμείς συμφωνούμε με τα λόγια της. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί με τον οργανισμό για να αποκαταστήσουμε τη Ρωσική Υπηρεσία Αντι-ντόπινγκ και για να την εναρμονίσουμε με τον Κώδικα της WADA” δήλωσε ο Κολόμπκοφ στο TASS.
Τo “Russia Today” φέρεται να έχει στα χέρια του αποδείξεις πως η ΔΟΕ δεν είναι ικανοποιημένη από την διαρροή της έκθεσης ΜακΛάρεν του Φεβρουαρίου, για την οποία ευθύνεται μια ομάδα χάκερ με την ονομασία “Fancy Bears”, η οποία και αποκάλυψε έγγραφα που δείχνουν πως η ΔΟΕ είχε θέσει περισσότερα από 50 ερωτήματα για 16 από τις κατηγορίες του ΜακΛάρεν.
Ο επικεφαλής Δεοντολογίας και Συμμόρφωσης της ΔΟΕ, Ζιράρντ Ζαπέλι, στη σχετική συζήτηση που έγινε, φέρεται να σημειώνει δίπλα σε κάθε όνομα την ερώτηση “πως το αποδεικνύουμε” κάτι που σημαίνει πως η ΔΟΕ δεν έβλεπε άμεσες αποδείξεις για τα ονόματα που είχαν ανάμειξη στο σκάνδαλο ντόπινγκ.
Η ΔΟΕ ζητά μάλιστα περισσότερες πληροφορίες για τον Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, τον τέως επικεφαλής του Εργαστηρίου Αντι-ντόπινγκ της Μόσχας, στον οποίο βάσισε την έκθεσή του ο ΜακΛάρεν. “Η WADA χρησιμοποίησε μόνο τα λόγια του Ροντσένκοφ” δηλώνει η Ρωσίδα ολυμπιονίκης Σβετλάνα Ζούροβα στο Russia Today, επισημαίνοντας ακόμα πως πολλά από όσα είπε ο Ροτσένκοφ έτυχαν κακής μεταφοράς από τα Ρώσικα στα Αγγλικά. Προσθέτει ακόμα πως η WADA “χρειαζόταν μια μεγάλης κλίμακας προσέγγιση, χρειαζόταν αποδείξεις.” Η Ζούροβα πιστεύει πως η WADA δεν πρόκειται να απολογηθεί, καθώς κάποιος φαίνεται πως έχει αρνητική διάθεση απέναντι στη Ρωσία.
Η Γέλενα Βάλμπε, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Cross-Country Σκι, δηλώνει στο Russia Today, ότι δεν πίστεψε ποτέ τα όσα φέρεται να δήλωσε ο Ροτσένκοφ. “Δεν μπορείς να εμπιστεύεται μόνο έναν άνθρωπο” δήλωσε, για να συμπληρώσει “99 στα 100 από όσα αναφέρει είναι παραμύθια”.
Τον Ιανουάριο, η ίδια ομάδα χάκερ άφησε να διαρρεύσει μια επιστολή από τον πρώην επικεφαλής της WADA προς τον Μαρσιάλ Σόγκι, του Εργαστηρίου της Λωζάννης, στο οποίο κατηγορεί τον ΜακΛάρεν πως προχώρησε σε “λανθασμένους ισχυρισμούς”, υποστηρίζοντας πως το εργαστήριο κατέστρεψε επίτηδες δείγματα ούρως Ρώσων αθλητών που ζητήθηκαν από τη WADA, όπως αναφέρει η έκθεση.
Ο Σόγκι, δηλώνει πως η ίδια η WADA δεν παραπονέθηκε ποτέ στο εργαστήριο για την καταστροφή αυτών των δειγμάτων, παρότι η έκθεση ΜακΛάρεν υποστηρίζει ότι το εργαστήριο τα κατέστρεψε την ίδια ώρα που η WADA “είχε ζητήσει συγκεκριμένα αυτά”, σύμφωνα με το LIFE News, το οποίο ήταν και το πρώτο που δημοσίευσε την επιστολή Σόγκι.
Τον Ιανουάριο, ο Κρίστοφ Βάισμαν, ο συνήγορος υπεράσπισης δύο Ρώσων σκιέρ, του Εβγκένι Μπέλοφ και του Αλεξάντρ Λεγκόφ, στράφηκε κατά της έκθεσης ΜακΛάρεν, δηλώνοντας πως τα αρχεία ντόπινγκ περιείχαν μεγάλο αριθμό ασαφειών, που έκαναν την αναγνώριση αθλητών τουλάχιστον προβληματική.
“Αν γνωρίζετε την έκθεση ΜακΛάρεν... τότε ξέρετε πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά έγγραφα που αναφέρονται στους αθλητές. Τα συνέκρινα όλα. Και αυτά τα έγγραφα μόνο σαφή δεν είναι” δήλωσε στο Russia Today.
Η έκθεση ΜακΛάρεν υποστηρίζει μεταξύ άλλων, πως το Υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας και το Κέντρο Αθλητικής Προετοιμασίας για τις Εθνικές Ομάδες της Ρωσίας, πήραν μέρος σε ανταλλαγή δειγμάτων με ένα διαπιστευμένο από την WADA εργαστήριο στη Μόσχα. Υποστήριζε ακόμα πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) είχε βοηθήσει στη συνωμοσία. Παρόλα αυτά, η έκθεση αποτυγχάνει να δείξει πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, κατάφερε να ανοίξει τα μπουκάλια που περιείχαν τα δείγματα.
Η όλη υπόθεση βασίστηκε σε κατηγορίες που διατύπωσε στους New York Times, ο Γκριγκόρι Ροτσένκοφ, ο οποίος σύμφωνα με τον ΜακΛάρεν είναι ένας “αξιόπιστος και ειλικρινής άνθρωπος”. Η έκθεση ισχυρίζεται πως ο Ροτσένκοφ ήταν μάρτυρας της κατεργασίας που πραγματοποιήθηκε από πράκτορα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ο οποίος κατηγορείται πως αφαίρεσε στοιχεία από τα δείγματα ούρων.
Ο ίδιος ο Ροτσένκοφ πάντως, ερευνάται από το 2011 στη Ρωσία για κατηγορίες πώλησης παράνομων στεροειδών.