Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

H Boυλγαρία αρνήθηκε την διέλευση ρωσικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της



ης

14:38
08/09/2015
0

 

0

 

0

Google +

0

 

Η Βουλγαρία απέρριψε το ρωσικό αίτημα κι έτσι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να απαντήσει στο αμερικανικό αίτημα, οπότε επί του πρακτέου δεν θα δυσαρεστήσει ούτε την ρωσική  αλλά ούτε και την αμερικανική πλευρά.
 
Στο θέμα, που άνοιξε το περασμένο Σάββατο, όταν η αμερικανική πλευρά υπέβαλε το αίτημα, ενώ η Ελλάδα -με απόφαση που ελήφθη επί θητείας του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά- είχε ήδη δώσει την άδεια, κατά πάγια τακτική, για τις υπερπτήσεις των δύο ρωσικών αεροπλάνων, που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτικό προσωπικό προς τη Συρία.
 
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, με το έγγραφο αίτημά τους, κατήγγειλαν ότι η Μόσχα μεταφέρει με τον τρόπο αυτό οπλισμό προς τη Συρία, ο οποίος απευθύνεται στους στρατιώτες του καθεστώτος Άσαντ. Ως γνωστόν, στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία, η Ουάσινγκτον έχει ταχθεί στο πλευρό της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, που ως δια μαγείας δεν την αναφέρει ως ISIL.
 
Oι Αμερικανοί είχαν ζητήσει από την Αθήνα να απαγορεύσει τις ρωσικές υπερπτήσεις.
 
Καθώς φαίνεται, ωστόσο, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν θα χρειαστεί να λάβει, εν τέλει, κάποια απόφαση, καθώς αρνήθηκε η γειτονική Βουλγαρία να δώσει άδεια υπέρπτησης στον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη. 
 
Έτσι, τα ρωσικά αεροσκάφη θα αναγκαστούν πλέον να παρακάμψουν τη δυτική οδό, μέσω Βαλκανίων, και να κατευθυνθούν στη Συρία από την ανατολική οδό, μέσω του εναέριου χώρου του Ιράν.