Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 -

"H αύξηση στη ροή των προσφύγων δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους"



Για τη ροή των προσφύγων από την Τουρκία προς το Αιγαίο συζήτησαν  ο Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σεμπαχατίν Οζτούρκ στην Αγκυρα.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η μικρή αύξηση στη ροή προσφύγων που παρατηρείται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους.

Ο κ. Μουζάλας έθεσε το ζήτημα των νέων οδών των διακινητών, προς τη Ρόδο και την Κάλυμνο, ενώ ζήτησε στη συμφωνία επαναπροώθησης να ενταχθούν και οι πρόσφυγες που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά και κρατούνται σε κέντρα που δεν είναι στα νησιά, καθώς η συμφωνία αφορά μόνο τα νησιά.

«Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και την αντίθεσή μας στο πραξικόπημα», είπε ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας μετά τη συνάντηση σε έλληνες ανταποκριτές στην Τουρκία.

«Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, αλλά είμαστε εδώ επειδή πρώτον το πρόβλημα συμβαίνει στο έδαφός μας και δεύτερον η Τουρκία είναι γειτονική χώρα» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «κάνει παρατηρήσεις και προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης είπε ότι «η ροή από την Τουρκία έχει μειωθεί. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε καθημερινή ροή 5.000 - 7.000 και ο αριθμός αυτός μετά την συμφωνία μειώθηκε στους 60 - 70. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία στο κομμάτι των υποχρεώσεών της που αφορά τις ροές, ανταποκρίνεται στην συμφωνία».

Ο Γιάννης Μουζάλας επεσήμανε ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος παρατηρείται μικρή αύξηση στη ροή, αλλά τόνισε πως κατά τη συνάντηση η ελληνική πλευρά δεν αποκόμισε την εντύπωση ότι αυτό οφείλεται σε πολιτική βούληση. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ροή κατά το μήνα Αύγουστο ήταν 120 - 130 μετανάστες την ημέρα.

Η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι η αύξηση αυτή πιθανώς να οφείλεται στο ενδεχόμενο, οι δουλέμποροι να ενθαρρύνθηκαν από το γεγονός ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία.

Ως προς τις καθυστερήσεις ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι η συμφωνία που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η ΕΕ αναφέρει ότι η επιστροφή των προσφύγων θα γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και ότι όλοι όσοι φτάνουν στην Ελλάδα, καταθέτουν δήλωση ασύλου, πράγμα που προκαλεί καθυστέρηση την διαδικασιών.

Ο υπουργός, είπε ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν 9.500 πρόσφυγες που έχουν καταθέσει δήλωση ασύλου, ότι χτες προωθήθηκαν στην Τουρκία 4 πρόσφυγες και σήμερα 17.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε στην τουρκική, ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν προστεθεί δύο νέοι δρόμοι ροής προσφύγων προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς τη Ρόδο και την Κάλυμνο.

Η τουρκική πλευρά αντιμετώπισε το θέμα θετικά, διαβεβαιώνοντας την ελληνική ότι δεν υπάρχει τουρκική πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο και ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε από την τουρκική να δεχθεί τη ρύθμιση με την οποία θα υπάγονται στη συμφωνία και συνεπώς θα μπορούν να επαναπροωθούνται στην Τουρκία οι πρόσφυγες που τυχόν εμφανίζουν παραβατικότητα και για το λόγο αυτό μεταφέρονται, υπό κράτηση, από τα νησιά, σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Κι αυτό επειδή η εφαρμογή της συμφωνίας αφορά επαναπροώθηση προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά.

Η τουρκική πλευρά είπε ότι θα εξετάσει το αίτημα αυτό.

Μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει Ελληνοτουρκική συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο για το «πολύ σημαντικό» αυτό θέμα, όπως είπε ο υπουργός.

Επίσης, αποφασίσθηκε να αναλάβουν καθήκοντα, λιμενικοί ακόλουθοι, στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα και στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η νόμιμη διαδικασία για τους «οκτώ»

Ως προς τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είχαν διαφύγει με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Μουζάλας είπε οι στρατιωτικοί είναι υπό κράτηση και ότι θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία σχετικά με το άσυλο που έχουν αυτοί ζητήσει.
ΕΕ - Τουρκία να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, ο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης είπε ότι η τουρκική πλευρά ανέφερε ότι «η Ευρώπη έχει υπερβολικές απαιτήσεις από την Τουρκία» και ότι ο ίδιος διατύπωσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι με τη συμφωνία, η ΕΕ και η Τουρκία έχουν αναλάβει υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσουν.

Ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι η συμφωνία «μπορεί να αποτελέσει λύση» και ότι «είναι πολύ υποβοηθητική για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον υπουργό, αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία και οι ροές συνεχίζονταν, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα υπήρχαν περίπου 180.000 πρόσφυγες.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «διακίνηση ενός ψέματος», ότι δηλαδή οι ροές δήθεν μειώθηκαν επειδή κάποιες χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους. Όταν έκλεισαν τα σύνορα καθημερινά υπήρχε ροή 1000 - 1300 προσφύγων, ενώ μετά τη συμφωνία η ροή μειώθηκε στους 60 πρόσφυγες την ημέρα, ανέφερε.

Έλλειμμα στις υποχρεώσεις της ΕΕ έναντι της Ελλάδας

Ο Γ. Μουζάλας έκανε λόγο και για «έλλειμμα» στις υποχρεώσεις της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα τονίζοντας ότι η ΕΕ είχε δεσμευθεί ώστε να αναλάβουν στην Ελλάδα καθήκοντα 400 υπάλληλοι, ειδικοί στο θέμα του ασύλου, αλλά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 19 τέτοιοι υπάλληλοι.

Επίσης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ είχε δεσμευθεί, μέσα σε δύο χρόνια να εγκατασταθούν 66.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη, αλλά εντός ενός έτους έχουν εγκατασταθεί μόνο 3.000.

Ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση, «μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των δύο μηνών έκανε πράγματα, που στο προσφυγικό ζήτημα δεν έχουν γίνει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου».

Ανέφερε ότι εκκενώθηκε η Ειδομένη και δημιουργήθηκαν 40.000 θέσεις φιλοξενίας. Ανέφερε ότι τα προσφυγόπουλα φέτος θα πάνε στο σχολείο και θα ενταχθούν σε ένα είδος «προενταξιακής τάξης», έτσι ώστε να έχουν μια «στοιχειώδη πρόσβαση στην παιδεία». Μέσα σε δυο μήνες, είπε ο υπουργός έγινε η προκαταγραφή του ασύλου για όσους από τους πρόσφυγες το έχουν ζητήσει.

Ως προς το ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, ο υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, ενώ το 2% αυτών είναι κάτω των 8 ετών.