Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 -

Guardian: «Η εισβολή στο Κουρσκ θα επιτρέψει στους Ρώσους να βρουν τα αδύνατα σημεία των Ουκρανών



Πρός όφελος των ρωσικών βλέπει βρετανική εφημερίδα την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ. Η εισβολή ίσως βοηθήσει τα ρωσικά στρατεύματα να βρουν τα αδύναμα σημεία στην ουκρανική άμυνα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Πριν από την επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ η Ουκρανία «υπέφερε ήδη από έλλειψη στρατευμάτων για να εναλλάσσονται και να κρατούν τη γραμμή» στο μέτωπο, λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Jack Watling, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute (RUSI).

Επικαλούμενος τη «ζοφερή εικόνα της υποχώρησης» των ουκρανικών δυνάμεων ενόψει της επιχείρησης στο Κουρσκ ο αναλυτής επισημαίνει ότι ο ουκρανικός Στρατός έχει εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες να προχωρήσει κοντά στο Kursk «πριν υπερεκταθεί».

«Η καταστροφική αντεπίθεση του καλοκαιριού του 2023 από την Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες προσωπικού και ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού.

Φέτος, παρά τα περισσότερα πακέτα βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους, η Ουκρανία έχει υποστεί συνεχόμενες ήττες και τεράστιες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό.

Πολύ σύντομα η ένταση της επίθεσης στο Κουρσκ θα μειωθεί καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θα δημιουργήσουν αμυντικές γραμμές και στη συνέχεια θα φέρουν πυροβολικό, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και νέα στρατεύματα» προβλέπει ο Βρετανός αναλυτής.

Η Ρωσία σε αντίθεση με την Ουκρανία έχει αρκετό προσωπικό και εξοπλισμό, τονίζει ο Watling.

Οι Ρώσοι έχουν την ευκαιρία πλέον για εδαφικά κέρδη σε όλο το μέτωπο.

Υποθέτοντας ότι οποιαδήποτε επίδραση της στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ που διεκδικεί η Ουκρανία είναι προσωρινή και θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά άσχημη για αυτήν, συνοψίζει ως εξής:

«Η επέκταση των ουκρανικών δυνάμεων θα αυξήσει τις ευκαιρίες για τους Ρώσους να βρουν τα πιο αδύναμα σημεία στην άμυνα της Ουκρανίας και να κάνουν προόδους σε άλλα μέτωπα».

Πάντως, ακόμα και το αμερικανικό AP υποστηρίχζει πως το «συνολικό στρατηγικό πλεονέκτημα» της Ρωσίας στην πρώτη γραμμή παραμένει «άθικτο».

Η επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας ανάγκασε τον ουκρανικό Στρατό να αποσύρει στρατεύματα και όπλα από τις «ήδη προβληματικές γραμμές του μετώπου», επισημαίνει στο ίδιο μήκος κύματος και η Wall Street Journal (WSJ) επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα των Times που αποκαλύπτουν πως αποδεσμεύτηκαν ελίτ μονάδες από Σούμι και Χάρκοβο.

Η Ουκρανία αναδιατάσσει στρατεύματα από το ανατολικό μέτωπο στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, «αφήνοντας τις μονάδες της ακόμη πιο απλωμένες», σε ένα παιχνίδι τζόγου «που τείνει να κάνει χειρότερη μια ήδη κακή κατάσταση για το Κίεβο», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές δεν έχουν αρκετούς στρατιώτες για τις επιχειρήσεις, με τους εξουθενωμένους άνδρες «να περνούν περισσότερο χρόνο στα χαρακώματα, επειδή δεν υπάρχουν νέα στρατεύματα για να τους αντικαταστήσουν», σημειώνει η WSJ.

Η κατάσταση για τα ουκρανικά στρατεύματα έγινε χειρότερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «χωρίς κανένα σημάδι ότι οι ρωσικές δυνάμεις χαλαρώνουν» από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στο Κουρσκ.

«Η αποστολή ουκρανικών στρατευμάτων στο Κουρσκ σημαίνει ότι το Κίεβο αναγκάστηκε να τα απομακρύνει από το Donetsk, όπου η ρωσική προέλαση είναι συνεχής» σημειώνει η εφημερίδα.