Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 -

Guardian: Δημοσίευμα για Ρώσους ολιγάρχες στην Κύπρο



Ρώσοι και Ουκρανοί δισεκατομμυριούχοι, απέκτησαν το διαβατήριο της Ε.Ε, μέσω των προγραμμάτων παροχής «χρυσής βίζας» από την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 2013 η κυπριακή κυβέρνηση έχει αντλήσει περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, παρέχοντας διαβατήριο ή υπηκοότητα σε μέλη της ρωσικής και ουκρανικής ελίτ, με αντάλλαγμα επενδύσεις στη χώρα. Μόνο πέρσι, υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian, το 2013 η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει την πρακτική της χορήγησης βίζας σε όσους αιτούντες επενδύουν 2 εκατομμύρια ευρώ σε ακίνητα ή 2,5 εκατ.ομμύρια ευρώ σε εταιρείες ή κρατικά ομόλογα, οι οποίοι  θα έπρεπε απλά να επισκέπτονται την Κύπρο τουλάχιστον μία φορά κάθε επτά χρόνια, χωρίς να απαιτείται από αυτούς η γνώση της γλώσσας ή η μόνιμης διαμονής  στο νησί.

Το παράδοξο είναι ότι τα κριτήρια, τα οποία αναγραφονται στο άρθρο είναι αυτά τα οποία ίσχυαν από το 2013 - 2016, καθώς αυτά πλέον έχουν τροποποιηθεί, με επιπλέον προστιθέμενο όρο για την απόκτηση υπηκόοτητας, την κατοχή μόνιμης ιδιόκτητης κατοικίας στην Κύπρο, αξίας €500 χιλ., πλέον ΦΠΑ.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης, ότι πριν από το 2013 η κυπριακή υπηκοότητα χορηγείτο μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο «ανεπίσημη» εκδοχή του υφισταμένου προγράμματος.

Το ρεπορτάζ επικαλείται κατάλογο που έχει διαρρεύσει με τα ονόματα εκείνων που έχουν λάβει κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος και σχολιάζει ότι εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται για τους αιτούντες κυπριακό διαβατήριο.

Επισημαίνεται, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα συζητήσει μια τροπολογία που υπέβαλε η βουλευτής της Πορτογαλίας Άνα Γκόμες, με την οποία απαιτείται από τις χώρες της Ε.Ε να διεξάγουν ενδελεχείς ελέγχους στους αιτούντες «χρυσές βίζες».

Η Guardian παραθέτει απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου που διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται «σε γνήσιους επενδυτές, οι οποίοι εγκαθιδρύουν μία επιχειρηματική βάση και αποκτούν μία μόνιμη κατοικία στην Κύπρο».
 
Τονίζεται επίσης ότι διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι στους αιτούντες επενδυτές, όπως έλεγχοι για ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα-μέλος της ΕΕ που έχει παραχωρήσει υπηκοότητα σε πλούσιους Ρώσους.
 
Η ίδια η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάποια υπόνοια περί παρανομίας από την πλευρά εκείνων που έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα.
 
Το κυπριακό Υπουργείο προσθέτει αναφερόμενο συγκεκριμένα στην περίπτωση του ξαδέρφου του Μπασάρ αλ Άσαντ ότι η αφαίρεση της υπηκοότητας, που ούτως ή άλλως είχε δοθεί πριν από το 2013, είναι απόδειξη της ετοιμότητας των κυπριακών αρχών να επέμβουν. Σημειώνεται δε ότι από την έναρξη του προγράμματος το 2013 έχει συσταθεί μία κατά πολύ βελτιωμένη, διαφανής διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων.

Η Kομισιόν σε συνεχή διάλογο με τις κυπριακές αρχές για το πρόγραμμα εκχώρησης υπηκοότητας
 
Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις κυπριακές αρχές σε σχέση με την νομοθεσία που παραχωρεί την κυπριακή υπηκοότητα (κράτους μέλους της ΕΕ) σε εξωκοινοτικούς επενδυτές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος τροποποίησε ήδη τη νομοθεσία (που είναι σε ισχύ από το 2013) το 2014, μετά τη συνεργασία που είχε με την Κομισιόν. Έκτοτε η Κομισιόν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις κυπριακές αρχές για το θέμα.
 
Συγκεκριμένα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, διευκρίνισε σήμερα ότι  "οι όροι απόδοσης υπηκοότητας σε πολίτες τρίτων χωρών καθορίζονται από το εθνικό δίκαιο και αποτελούν εθνική αρμοδιότητα".
 
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι "οι όροι πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένοι με το κοινοτικό δίκαιο". Συμπλήρωσε ότι "το διεθνές δίκαιο απαιτεί την ύπαρξη ενός γνήσιου δεσμού μεταξύ του αιτούμενου (υπηκοότητας) και του κράτους που την αποδίδει" και εξήγησε ότι "η απόδοση υπηκοότητας κράτους μέλους αποτελεί πρόσβαση (για αυτά τα πρόσωπα) προς τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συνθήκη της ΕΕ. Ο Διάλογος της ΕΕ με τις κυπριακές αρχές είχε στόχο να εξασφαλιστεί το ότι ισχύει ο δεσμός που απαιτεί το διεθνές δίκαιο, σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πηγή κειμένου: 

philenews.com