Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Γερμανός νοσηλευτής προκάλεσε ανακοπή καρδιάς σε τουλάχιστον 85 ασθενείς



Οι δικαστές της πόλης Ολντεμποργκ στη Γερμανία κλήθηκαν να αποφανθούν για την ποινή του Νιλς Χέγκελ, νοσοκόμου που προκαλούσε εσκεμμένα ανακοπή καρδιάς σε ασθενείς.

 

Ο κατηγορούμενος λάτρευε όπως είπε τη διαδικασία της ανάνηψης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οδήγησε στο θάνατο 85 ασθενείς ηλικίας μεταξύ 34 και 96 ετών.

 

Ο Νιλς Χέγκελ, 42 ετών σήμερα, καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Ολντεμποργκ την Πέμπτη, σε ισόβια. Ο νοσηλευτής είχε καταδικαστεί προηγουμένως και για τον θάνατο δύο ακόμη ασθενών. «Η ενοχή σου είναι αδιανόητη» σημείωσε κατά την ανακοίνωση της ποινής ο πρόεδρος του γερμανικού δικαστηρίου που πρόσθεσε πως ένιωσε με την υπόθεση σαν «λογιστής τους θανάτου».

 

Ο Χέγκελ εργάστηκε σε δύο νοσοκομεία από το 1999 ως το 2005 και φαίνεται πως ομολόγησε την εσκεμμένη πρόκληση ανακοπής καρδιάς σε 90 ασθενείς. Ο νοσηλευτής χορηγούσε υπερβολική δόση στα θύματά του, με αποτέλεσμα να παθαίνουν ανακοπή, επειδή όπως είπε απολάμβανε την διαδικασία της ανάνηψης. Η ομολογία του στην πρώτη του δίκη προκάλεσε πανικό στις γερμανικές Αρχές που ξεσκόνισαν τους φακέλους τουλάχιστον 500 ασθενών, ενώ προχώρησαν στην εκταφή και την νεκροψία 134 σορών από 67 κοιμητήρια στις γύρω περιοχές.

 

Η φρικιαστική ανακάλυψη των ερευνητών της υπόθεσης τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως πολλοί από τους ασθενείς δεν ήταν βαριά άρρωστοι και βρίσκονταν σε διαδικασία ανάρρωσης, πριν ο Χέγκελ προκαλέσει ανακοπή καρδιάς και τους στερήσει τη ζωή.

 

Ο Χέγκελ κάθισε στο εδώλιο με την κατηγορία του φόνου για 100 περιπτώσεις, με το δικαστήριο να μπορεί να στοιχειοθετήσει την ενοχή του στις 85 από αυτές. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του για μόλις 43 από τους θανάτους, αρνήθηκε την εμπλοκή του σε πέντε, ενώ δήλωσε πως δεν θυμόταν με ακρίβεια τι είχε συμβεί σε 52 ακόμη ασθενείς.

 

Ο κατηγορούμενος εξήγησε πως τόσο ο παππούς του, όσο και η γιαγιά του ήταν επίσης νοσοκόμοι και αποτελούσαν πρότυπο για εκείνον. Ο Χέγκελ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του, αλλά και από τους συγγενείς των θυμάτων του. «Σε κάθε έναν από εσάς, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για ό, τι έχω κάνει» είπε στην απολογία του. Σε κάθε περίπτωση, η εξέταση από ειδικό αν και έδειξε διαταραχή προσωπικότητάς του ενόχου, απεφάνθη πως ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση ώστε να δικαστεί και να εκτίσει την ποινή του.

Πηγή κειμένου: 

iefimerida.gr