Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Γαλλία: Πολίτες και Ευρωπαίοι ηγέτες αποχαιρετούν σήμερα τον Ζακ Ντελόρ



Η Γαλλία όπως και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αποχαιρετούν σήμερα τον πρώην επικεφαλής της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, έναν οραματιστή που έκανε την Ευρώπη πιο δυνατή.

Στην τελετή μνήμης, που πραγματοποιείται στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Μπριζίτ Τρονιέ, εκφώνησε επικήδειο αναφερόμενος στον «αρχιτέκτονα της ενωμένης Ευρώπης», χωρίς τον οποίο η Γαλλία θα ήταν «λιγότερο κυρία της μοίρας της».

Ο Μακρόν εξήρε επίσης τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ντελόρ στη γαλλική πολιτική σκηνή από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά και ως υπουργός Οικονομικών του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

«Η Γαλλία δεν θα είχε παραμείνει κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, χωρίς τον Ζακ Ντελόρ», τόνισε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Ο Ντελόρ προσπάθησε να «συμφιλιώσει τους Γάλλους με τη δουλειά τους, ένα «μονοπάτι» που δεν είναι απλώς «καθημερινή δουλειά». «Δεν βαρέθηκε ποτέ να εξερευνά, να συμφιλιώνεται ως πρόσκοπος, να βρίσκει εναλλακτικές και να χτίζει γέφυρες».

 

Η τελετή, στον προαύλιο χώρο του «Μεγάρου των Απομάχων», θα περιλαμβάνει μια «καινοτομία», άμεσα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή διάσταση του γεγονότος: μετά τον επικήδειο που θα εκφωνήσει ο Μακρόν και την ανάκρουση της Μασσαλιώτιδας, του εθνικού ύμνου, η ορχήστρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς θα παίξει την «Ωδή στη Χαρά», τον ευρωπαϊκό ύμνο, προς τιμήν του πρώην επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Ζακ Ντελόρ απεβίωσε στην οικία του στις 27 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 98 ετών.

Η Γαλλία έχει προσκαλέσει στην τελετή όλους τους ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων της ΕΕ, καθώς και τους επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών, όχι μόνο τους νυν αλλά και εκείνους που υπηρέτησαν τη δεκαετία 1985-95, όταν ο Ντελόρ ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ώρα που στην πατρίδα του, την Γερμανία, οι πολίτες αποχαιρετούν τον Χριστιανοδημοκράτη πρώην πρόεδρο της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, βρίσκεται στη Γαλλία για να αποχαιρετήσει τον Ντελόρ.

 

Στην κηδεία του Ντελόρ παρίστανται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.

Η δήμαρχος της Λιλ, Μαρτίν Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ, συμμετείχε ενεργά στις προετοιμασίες της κηδείας , όμως δεν θα εκφωνήσει επικήδειο, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.