Στο θέμα της φυγής των νέων από την Ελλάδα επανέρχονται με σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί έναν παράγοντα, που υπονομεύει την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας από το 2010 περί τους 350.000 έως 400.000 Έλληνες, εικοσάρηδες και τριαντάρηδες κατά κύριο λόγο, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και διαβίωσης στο εξωτερικό. Περισσότεροι από τα 2/3 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και πολλοί εξ αυτών έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους, σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Πρατσινάκη, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπως εξηγεί πτυχιούχοι ιατρικής, πληροφορικής και μηχανικοί βρίσκουν αρκετές ευκαιρίες στο εξωτερικό, ενώ ζήτηση έχουν και στελέχη ξενοδοχειακών μονάδων ή σεφ με εμπειρία στον κλάδο πολυτελούς τουρισμού.
«Έχουν φύγει τόσοι γιατροί και νοσηλευτές από το 2010, που σήμερα ο δοκιμαζομενος τομέας της υγείας αντιμετωπίζει έλλειμμα 8.000 γιατρών» σχολιάζει ο Γιώργος Πατούλης, πρέοδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. «Η χώρα έχει χάσει συνολικά περισσότερους από 18.000 γιατρούς, όχι μόνο αποφοίτους, αλλά και αναγνωρισμένους γιατρούς ειδικότητας... Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι θα έρθουν πίσω» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ, λιγότεροι από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδίαζαν να επιστρέψουν μέσα στην επόμενη τριετία και μόνο το 20% δήλωναν πρόθυμοι να επιστρέψουν μακροπρόθεσμα.