«Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα την άνοιξη του 2015 βρισκόταν παράλληλα και σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, ήταν, δηλαδή, αντιμέτωπη την ίδια στιγμή με δύο κρίσεις» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της FRONTEX Φράνκο Λέτζερι για την έκταση του προσφυγικού ζητήματος.
Μιλώντας στο βελγικό κοινοβούλιο σημείωσε εξάλλου ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα μπορούσε από μόνο του να αντιμετωπίσει μία 18πλάσια αύξηση του αριθμού των παράνομων αφίξεων στο έδαφός του.
Στο μεταξύ η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι αυξήθηκαν στους 750 οι συνοριοφύλακες της Frontex στα ελληνικά νησιά (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού στα σκάφη περιπολίας).
Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, ανακοίνωσε ότιτο Βερολίνο θα στείλει από την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα, για συνδρομή στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, δύο σκάφη της γερμανικής αστυνομίας καισταδιακά έως 100 υπάλληλους. Ταυτόχρονα όμως ο γερμανός υπουργός ζήτησε μεγαλύτερη κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά.
Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και γι’ αυτό αξίζει την στήριξη της Ευρώπης, δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ μιλώντας σε εφημερίδες του Ομίλου RND και πρόσθεσε: «Επί της αρχής δεν ζητάμε πολλά, όταν ζητάμε να τηρούν όλοι οι συμμετέχοντες τις συμφωνίες και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με βάση αυτά θα πρέπει να κριθεί και η συνεισφορά από την Ελλάδα (...) Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να βασιστεί σε αυτή την ελληνική συνεισφορά. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα μπορέσει τότε να βασιστεί στην Ευρώπη».
Ο κ. Ντε Μεζιέρ ζήτησε όμως περισσότερη στήριξη και από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, με την διάθεση, ειδικά, περισσότερου προσωπικού στην FRONTEX. «Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να προσανατολίζεται στο μέτρο του πόσο αφορά τον καθένα μόνο του», τόνισε.