Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024 -

FAZ: «Ακόμη» στη γραμμή Σόιμπλε ο Σολτς



«Ο Σολτς παραμένει ακόμη στη γραμμή Σόιμπλε» επιγράφεται η ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για το ελληνικό ζήτημα. Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «παραμένουν αναπάντητα κεντρικά ερωτήματα για το οικονομικό μέλλον της χώρας», ότι και στο Γιούρογκρουπ της Σόφιας «οι υπουργοί δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις» και ότι «διατηρούνται τα παλαιά μέτωπα: οι λίγο-πολύ ομονοούντες Ευρωπαίοι εναντίον του ΔΝΤ και, εντός του Γιούρογκρουπ, οι Βόρειοι εναντίον των Νοτίων».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας «αποτελούσε προϋπόθεση για την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου στο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκπληρωθεί, αν και τον περασμένο Ιούνιο, μετά από πιέσεις του τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Ταμείο είχε αποφασίσει προκαταβολικά ότι θα διαθέσει 1,6 δις ευρώ σε περίπτωση που υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Την οποία όμως ο Σόιμπλε πάντοτε απέρριπτε για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος».

Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα; Σύμφωνα με την ανάλυση της FAZ «το Γιούρογκρουπ δεν θα αποφασίσει ένα κλασικό κούρεμα χρέους. Αλλά ήδη από τον Μάιο του 2016 είχε κατ΄αρχήν δεσμευθεί να εξετάσει διευκολύνσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η παράταση στις προθεσμίες αποπληρωμής, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Υπό συζήτηση είναι και η ανάληψη παλαιότερων δανείων του ΔΝΤ, που είχαν χορηγηθεί με υψηλά επιτόκια, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Επίσης η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει κέρδη που είχε αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αλλά ακόμη δεν υπάρχει συναίνεση για όλα αυτά, έστω κι αν ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και ο Σόιμπλε είχε δώσει τη συγκατάθεσή του γι αυτή τη λύση πριν από δύο χρόνια. (…) Στο Γιούρογκρουπ λέγεται ότι μέχρι στιγμής η γραμμή της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ίδια με εκείνη της προηγούμενης».

«Υπομονή» για την Αθήνα

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επικαλούμενη πληροφορίες της, επισημαίνει ότι οι ουσιαστικές και εμπιστευτικές συνομιλίες των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο για το ελληνικό ζήτημα παίρνουν μικρή αναβολή και θα γίνουν τελικά στις αρχές Μαίου, λόγω των εσωτερικών πολιτικών ζυμώσεων στη Γερμανία. Η εφημερίδα αναφέρει σχετικά: «Ιδιαίτερα οι βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών φοβούνται ότι ευρύτερες παραχωρήσεις θα έδιναν νέα ώθηση στα άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Ωστόσο το ΔΝΤ, τη συμμετοχή του οποίου έθετε ως προϋπόθεση μέχρι σήμερα η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, επιμένει ότι το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Γι αυτό CDU και CSU διερωτώνται εάν πρέπει να επιμείνουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Για το ζήτημα αυτό και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να διαβουλευθεί με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

«Και τώρα η Μέρκελ»

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί ο γερμανικός τύπος την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις συνομιλίες του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σε σχόλιό της με τίτλο «Και τώρα η Μέρκελ» η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «ο Τραμπ θα επισημάνει στην προσκεκλημένη του όλα όσα δεν του αρέσουν στη γερμανική πολιτική, από τις εξαγωγές αυτοκινήτων μέχρι τον αγωγό Νορντ Στριμ 2. Η Μέρκελ θα τονίσει όλα όσα έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα και θα επισημάνει τις αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες (της Γερμανίας). Και όπως ο Μακρόν προηγουμένως, θα προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι δεν πρέπει να παίζει με τη φωτιά. Εκείνος από την πλευρά του θα πρέπει να αναλογιστεί, εάν και πόσο τον ενδιαφέρει μία ουσιαστική εταιρική σχέση. Η Αμερική χρειάζεται τους ευρωπαίους εταίρους της περισσότερο απ΄όσο πιστεύουν οι εθνικιστές στον Λευκό Οίκο».

«Η Μέρκελ φοβάται εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα υποστηρίζει πάντως ότι «την Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση έδειξε διάθεση να συζητήσει το ζήτημα. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα οικονομίας, Λάρι Κούντλοου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν διατεθειμένες να παρατείνουν τη σημερινή εξαίρεση της ΕΕ από την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, αλλά θέλουν να δουν και ‘παραχωρήσεις’ των Ευρωπαίων, για παράδειγμα σε δικούς τους δασμούς για τις εισαγωγές αυτοκινήτων». Έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ Τραμπ και Μέρκελ διαβλέπει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου: «Από τον περασμένο Ιούλιο και τη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο δεν έγινε καμία προσωπική επαφή. Μέχρι τον Μάρτιο δεν υπήρχε ούτε τηλεφωνική επικοινωνία. Φυσικά παραμένουν σε επαφή οι πιο σημαντικοί σύμβουλοι για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αλλά ο Γιαν Χέκερ, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης με παλαιότερη θητεία στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), και ο Τζων Μπόλτον, ακραιφνής υπέρμαχος του δόγματος ‘America First’, δεν είναι συγγενείς ψυχές…»