Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ευρώπη - Ακινητοποίηση όλων των αεροσκαφών Boeing 737 Max 8



Καθηλώνονται σε όλη την Ευρώπη τα αεροσκάφη Boeing 737 Max όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας τρία 24ωρα μετά την τραγωδία στην Αιθιοπία.

Η συντριβή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους με τους 157 νεκρούς την Κυριακή, οδήγησε στην εν λόγω απόφαση.

Σε ανάλογες αποφάσεις είχαν νωρίτερα οδηγηθεί οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας δεκάδων κρατών ανάμεσα στα οποία και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά.

Η Ιταλία θα απαγορεύσει από τις 22.00 ώρα Ελλάδας τη χρήση του εναέριου χώρου της στα Boeing 737 Max, δύο ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους ίδιου μοντέλου της Ethiopian Airlines, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας (Enac).

«Δεδομένης (…) της απουσίας ασφαλών πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του δυστυχήματος της Ethiopian Airlines (…) και του προηγούμενου δυστυχήματος τον Οκτώβριο στην Ινδονησία, η Enac διατάζει, ως προληπτικό μέτρο, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ιταλίας σε όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται με αυτού του τύπου τα αεροσκάφη αρχής γενομένης από σήμερα στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας)», τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Επίσης, η Γαλλία, με τη σειρά της, αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία των Boeing 737 Max στον εναέριο χώρο της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του δυστυχήματος στην Αιθιοπία, οι γαλλικές αρχές πήραν την απόφαση, προληπτικά, να απαγορεύσουν κάθε εμπορική πτήση που πραγματοποιείται με Boeing 737 Max από, προς ή πάνω από τη γαλλική επικράτεια» σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Επιπλέον, η Ιρλανδία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα Boeing 737 Max ως «προληπτικό μέτρο» μετά τα δύο δυστυχήματα με αυτού του είδους το αεροσκάφος, σε διάστημα λίγων μηνών, όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (IAA).

Και η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος της για τα Boeing 737 Max, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν η Πολωνία, που διέταξε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της και την καθήλωση του στόλου των αεροσκαφών, η Αυστρία που ανακοίνωσε ότι καθηλώνει τα αεροσκάφη Boeing 737 Max για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας, επισημαίνοντας ότι «η ασφάλεια είναι η κύρια προτεραιότητα στην αεροπλοϊα» αλλά και η Νορβηγία, όπου η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας γνωστοποίησε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της Νορβηγίας στα Boeing 737 Max, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Επίσης, η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε σε απαγόρευση πτήσεων του συγκεκριμένου αεροσκάφους πάνω από την επικράτεια της χώρας.

«Η Πολιτική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς ωστόσο δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες από τον καταγραφέα δεδομένων της πτήσης (σσ: πρόκειται για το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά), εκδώσαμε ως προληπτικό μέτρο οδηγία να σταματήσει κάθε πτήση από κάθε εταιρία, είτε αναχωρεί, είτε προσγειώνεται είτε υπερίπταται του βρετανικού εναέριου χώρου».

Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας προσθέτει ότι η συγκεκριμένη οδηγία θα βρίσκεται σε ισχύ «μέχρι νεοτέρας».