Σε έντονη αντίδραση απέναντι στη συνέχιση από την Τουρκία του μπλοκαρίσματος της συνεργασίας της Αυστρίας στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Σύμπραξης για την ειρήνη» του ΝΑΤΟ --μπλοκάρισμα που προφανώς σχετίζεται με την πάγια θέση της Βιέννης για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας-- προβαίνει με δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Καταδικάζω με δριμύτητα τη στάση της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, η οποία είναι ανεύθυνη απέναντι στην Αυστρία και ενισχύει επιπλέον την εκτίμησή μου ότι η Τουρκία απέχει αυτή τη στιγμή πολύ από το να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς με τη στάση της αυτή θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της ασφάλειας στην Ευρώπη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Kurier.
Σε ανάλογες δηλώσεις του στην εφημερίδα Osterreich ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ επισημαίνει πως «η καταστροφική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ανεύθυνη και καταδεικνύει ότι αυτή η χώρα δεν είναι αρκετά ώριμη για να ανήκει στην ΕΕ», ενώ ταυτόχρονα ζητά «την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ, δεδομένου ότι η συμμετοχή της Αυστρίας στις ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια (σ.σ.: της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και της EUFOR-Althea στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη) είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, σε σχέση με την ασφάλεια».
Ήδη πριν από μήνες είχε γίνει γνωστό πως μπλοκάρονται κάποιες δραστηριότητες εντός του ΝΑΤΟ, «αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθεί γρήγορα μία λύση αυτής της υπόθεσης», η οποία, όπως αναφερόταν, αφορούσε και άλλους συνεταίρους και μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα.
Να τερματίσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση σε σχέση με την συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία είχε καλέσει στα μέσα Μαρτίου την Βιέννη και την Άγκυρα ο γενικός γραμματέας του Βορειαοτλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για μία δυσάρεστη κατάσταση, που δεν επιτρέπει να ξεκινήσουν ορισμένα προγράμματα συνεργασίας.
Η εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Φατμά Πασάογλου είχε δηλώσει πως το μπλοκάρισμα των ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων συνεργασίας από την Τουρκία αφορά μόνον την Αυστρία, σημειώνοντας πως υπήρξαν κάποιες εντάσεις με την Αυστρία που οδήγησαν στο μπλοκάρισμα, το οποίο, όπως είπε, στρέφεται μόνο εναντίον αυτής της χώρας και όχι εναντίον άλλων εταίρων.
Κύκλοι στη Βιέννη ανέφεραν τότε πως η τουρκική πολιτική αποκλεισμού απέναντι σε χώρες που συμπράττουν με το ΝΑΤΟ είχε αρχίσει ήδη τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν η αυστριακή κυβέρνηση είχε επιχειρηματολογήσει στο πλαίσιο της ΕΕ και κυρίως στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα, εναντίον μίας ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση.
Η ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις είχε ενισχυθεί στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου με τις αλληλοκατηγορίες της Βιέννης και της Άγκυρας σε σχέση με το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του της 16ης Απριλίου.
Στο πρόσφατο παρελθόν, σαφής και οριστική ήταν η θέση που διατύπωσε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, πως «δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο ίδιος είχε καταδικάσει ταυτόχρονα ως «τελείως υπερβολική» την εξαγγελία από την Αγκυρα και συγκεκριμένα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίας πορείας αντιπαράθεσης με τη Βιέννη λόγω της αυστριακής υποστήριξης σε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και λόγω του «βέτο» που είχε θέσει τότε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά ενός κοινού ανακοινωθέντος για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς - του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος -- είχε διαμηνύσει ήδη προ καιρού πως η Αυστρία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως δεν «βλέπει» αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία.
Ο ίδιος είχε παραπέμψει στα ψηφίσματα, τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της αυστριακής Βουλής, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά μόνο μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν στην ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν τον τελευταίο λόγο.