Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Έντονη «ανησυχία» για τη δράση της Μπόκο Χαράμ εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν



Οι πρόεδροι της Γαλλίας και του Τσαντ Εμανουέλ Μακρόν και Ιντρίς Ντεμπί δήλωσαν την Κυριακή «πολύ ανήσυχοι» για τη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στην περιοχή της λίμνης Τσαντ.

«Όσον αφορά την Μπόκο Χαράμ, είμαστε πολύ ανήσυχοι», είπε ο Μακρόν, ο οποίος πήγε να κάνει ρεβεγιόν με τους Γάλλους στρατιωτικούς της δύναμης Μπαρχάν οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι στη Ντζαμένα.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επέμεινε στη «δέσμευση της Γαλλίας για να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία» σε όλες της μορφές της ως προς τον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ντεμπί.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι ένας από τους στόχους του είναι να «επιταχυνθεί η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: αναμένεται να εκταμιευθούν 55 εκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία θα φροντίσει αυτό να γίνει το συντομότερο».

Παράλληλα, «όπως ανακοίνωσα στη Νιγηρία θα συμμετάσχουμε σε διάφορα προγράμματα που θα ωφελήσουν τους πληθυσμούς της λίμνης Τσαντ, προγράμματα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι απολύτως απαραίτητα για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση στην περιοχή», να αποφευχθεί ο κίνδυνος «οι τζιχαντιστές να κερδίσουν έδαφος», συνέχισε ο Μακρόν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ντεμπί διευκρίνισε από την πλευρά του ότι η αντιτζιχαντιστική δύναμη G5 Σάχελ, η οποία έχει ήδη λάβει περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ από τα 400 που υποσχέθηκε η διεθνής κοινότητα, θα αρχίσει «τον Ιανουάριο» να διεξάγει επιχειρήσεις με το υλικό που έχει διαθέσιμο.

«Όμως εάν δεν διευθετηθεί η λιβυκή κρίση θα χρειαστεί να αγωνιζόμαστε για πολύ καιρό εναντίον της τρομοκρατίας», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Τσαντ, ο οποίος εξάλλου ευχαρίστησε τη Γαλλία διότι, όπως το έθεσε, «φανταστείτε σε ποια κατάσταση θα βρισκόμασταν εάν η Γαλλία δεν είχε επέμβει στο Μαλί και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία».

Οι ηγέτες των χωρών της περιοχής της λίμνης Τσαντ συναντήθηκαν στη Νιγηρία το Σάββατο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να δοθεί νέα ώθηση στον αγώνα εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Η συμμετοχή στις επιχειρήσεις εναντίον αυτής της οργάνωσης, η οποία εδρεύει στη Νιγηρία, σε περιοχές που γειτονεύουν με το Τσαντ, δεν είναι μέχρι σήμερα μέρος της αποστολής της γαλλικής δύναμης Μπαρχάν, η οποία έχει σκοπό να εξαλειφθούν οι τζιχαντιστικές οργανώσεις στα πέντε κράτη της ζώνης του Σάχελ, ειδικά στο Μαλί.

Είναι η Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (MNJTF), στην οποία συμμετέχουν οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ, του Μπενίν και του Καμερούν, αυτή που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των κρατών της περιοχής στις επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Από τον Ιούλιο, οι επιθέσεις των τζιχαντιστών εναντίον στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή της λίμνης Τσαντ έχουν πολλαπλασιαστεί.

Τον Νοέμβριο, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε στρατόπεδο στο χωριό Μετέλε, κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 44 στρατιωτικοί. Ωστόσο, αξιωματικοί και στρατιώτες που επέζησαν υπολόγισαν ότι οι νεκροί στις τάξεις των νιγηριανών ένοπλων δυνάμεων στην πραγματικότητα ξεπερνούσαν τους 100.