Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 -

Εκεί που δεν έφτασε το μήνυμα των Χριστουγέννων..



Δισεκατομμύρια Χριστιανοί γιόρτασαν την γέννηση του Θεανθρώπου. Σήμερα, περίπου 2.000 χρόνια μετά την γέννηση του Θείου Βρέφους, που ήρθε στην γη να μας διδάξει την ειρήνη και την αγάπη του Θεού, οι Χριστιανοί παραμένουν η πλέον διωκόμενη θρησκευτική κοινότητα στον πλανήτη. Και πολλοί από αυτούς εόρτασαν τις μέρες αυτές, κρυφά, με κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή…

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Μέσα σε αυτό το ήδη μελανό πλαίσιο, η πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο εντείνει τις διώξεις. Το «Release International», που αποτελεί διαθρησκευτικό όργανο χριστιανικής διακονίας σε περισσότερες από 25 χώρες, βοηθώντας διωκόμενους χριστιανούς ποιμαντικά και πρακτικά, αναφέρει ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, στους Χριστιανούς αρνούνται την σχετική με τον κορωνοϊό ιατρική περίθαλψη, αλλά ακόμα και το φαγητό!

Αποκλεισμένοι

Στην Ερυθραία, για παράδειγμα, Χριστιανοί, οι οποίοι διαφεύγουν των διώξεων, αποκλείονται από την πρόσβαση σε στρατόπεδα καταφυγίων και άλλα συστήματα υποστήριξης του ΟΗΕ.
Στο Πακιστάν και το Ιράν η ζωή έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη μετά τον Covid-19. Οι περισσότεροι Χριστιανοί στις χώρες αυτές ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μερικοί από αυτούς δεν είχαν ούτε τα χρήματα για να αγοράσουν μάσκες προσώπου και αντισηπτικά…
Επίσης, ένας Χριστιανός στην παράκτια επαρχία Shandon της Κίνας συνελήφθη για «οργάνωση παράνομης θρησκευτικής υπηρεσίας», επειδή προέτρεψε τους Χριστιανούς να προσευχηθούν και να νηστέψουν για εννέα ημέρες για τα θύματα του Covid-19…

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «OpenDoors», David Curry, εξηγεί ότι η πανδημία έχει γίνει «καταλύτης για διακρίσεις με βάση την πίστη διεθνώς. Επισημαίνει δε ότι σε πολλές από αυτές τις χώρες, οι Χριστιανοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, προδότες και άπιστοι. Οι περισσότεροι, μάλιστα, από τους πληγέντες Χριστιανούς προέρχονται από μουσουλμανικό, ινδουιστικό ή βουδιστικό περιβάλλον.

Η «OpenDoors» αναφέρει ότι χιλιάδες χριστιανοί σε όλο τον κόσμο έχουν αποκλειστεί από τις προσπάθειες ανακούφισης των κυβερνήσεων και περιθωριοποιούνται λόγω της θρησκευτικής επιλογής τους.
«Έχουμε αναφορές από χριστιανούς στο Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, την Ινδία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Νιγηρία και την περιοχή του Κόλπου, όπου οι πιστοί αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους αδικίες».
Κυρίως στην Κίνα και στο Ιράν, χώρες οι οποίες έχουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους οι αρχές στοχοποιούν τις χριστιανικές κοινότητες ακόμα περισσότερο.

Ακόμα και στις ΗΠΑ

Αίσθηση προκαλεί ρεπορτάζ του FoxNews ότι ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναπτύσσεται τελευταία ένα αντιχριστιανικό κίνημα, απειλώντας την αληθινή θρησκευτική ελευθερία.
Σε πολλές αυτές τις χώρες, αψηφώντας απειλές αλλά και βία, χιλιάδες Χριστιανοί γιορτάζουν κρυφά τα Χριστούγεννα σε υπόγεια, σε διαμερίσματα ή ακόμα και στην ύπαιθρο.
Διατηρούν παραδόσεις και χριστιανικές αξίες και πορεύονται σύμφωνα με τον λόγο του Θεού.

Σύμφωνα με την OpenDoors USA, πέρυσι περισσότεροι από 245 εκατομμύρια χριστιανοί, ή 1 στους 9 παγκοσμίως, διώχτηκαν για την πίστη τους. Η οργάνωση Aid for the Church in Need τοποθετεί τον αριθμό στα 300εκατομμύρια, με το 75 τοις εκατό των διωγμών με θρησκευτικά κίνητρα να απευθύνονται σε χριστιανούς.

Στην Κίνα, περισσότεροι από χίλιοι Χριστιανοί φυλακίστηκαν χωρίς δίκη το 2018. Οι εκκλησίες υπόκεινται συνήθως σε κυβερνητική παρακολούθηση και δέχονται επιδρομές από τις δυνάμεις ασφαλείας. Στο Βόρειο Ιράκ, όπου κυριαρχεί ο ISIS, ολόκληρες κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστηματική καταπίεση.

Ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες όπως ο BokoHaram δολοφονούν τους χριστιανούς στην Αφρική. Στη Νιγηρία, όπου ο μισός πληθυσμός είναι Χριστιανοί, οι διώξεις έχουν λάβει διαστάσεις γενοκτονίας. Ακόμα και στην Ινδία, στην οποία διαμένουν περίπου 65 εκατομμύρια Χριστιανοί, εξτρεμιστές ινδουιστές εθνικιστές απειλούν τακτικά τον πληθυσμό.
Καίνε εκκλησίες, προχωρούν σε βιαιοπραγίες εναντίων Χριστιανών, τους αποκλείουν από δουλειές και τους προπηλακίζουν.