Έλεγχοι σε πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αεροσκάφη κι εξονυχιστική εξέταση του υλικού που έχουν καταγράψει οι κάμερες κλειστού κυκλώματος: μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν εργαζόμενους που ενδεχομένως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.
Μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών τον περασμένο χρόνο στο Παρίσι, οι αρχές αποφάσισαν να περάσουν από το μικροσκόπιο τις 86.000 άδειες πρόσβασης στην «απαγορευμένη», όπως αποκαλείται, ζώνη του αερολιμένα Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ.
Συνολικά, το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Απριλίου του 2016, σε περισσότερους από 600 ανθρώπους οι άδειες πρόσβασης έχουν ανακληθεί ή δεν τους έχουν χορηγηθεί ή δεν έχουν ανανεωθεί. Μεταξύ αυτών, οι 85 θεωρούνται ύποπτοι για ριζοσπαστικοποίηση, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.
Παρά το γεγονός αυτό, καταμετρώνται ακόμη «400 ανησυχητικές περιπτώσεις ριζοσπαστικοποίησης» επιβεβαιώνει μια πηγή ενήμερη για την υπόθεση.
Με στόχο να τους αναγνωρίσουν, οι αρχές ερευνούν και την παραμικρή λεπτομέρεια: την άρνηση, για παράδειγμα, από έναν εργαζόμενο γένους αρσενικού να απευθύνεται σε μια γυναίκα ή να λαμβάνει οδηγίες από μια γυναίκα επαρκεί προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να του ανακληθεί η άδεια εισόδου του.
Από την Πέμπτη, το προσωπικό εδάφους που είχε την ευκαιρία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό, να προσεγγίσει το αεροσκάφος της αιγυπτιακής εταιρείας που βυθίστηκε στη Μεσόγειο τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, δίνει κατάθεση στους ερευνητές.
Προς το παρόν κανένα σενάριο δεν θεωρείται πιθανότερο σε σχέση με άλλα, σύμφωνα με τους ίδιους.
ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Η αστυνομία των αεροπορικών μεταφορών (GTA), η αστυνομία των συνόρων (PAF) και οι υπηρεσίες πληροφόρησης εργάζονται πυρετωδώς για να συνθέσουν το παζλ των γεγονότων που προηγήθηκαν της επιβίβασης του πληρώματος και των επιβατών στο Airbus A320 της EgyptAir στο Ρουασί. Το αεροσκάφος έφθασε από το Κάιρο στις 19.55 ώρα Γκρίνουιτς την Τετάρτη, απογειώθηκε εκ νέου έπειτα από σχεδόν μια ώρα, λίγο μετά τις 21.00 GMT, πολύ σύντομα.
Επιβάτες, μέλη του πληρώματος, προσωπικό για τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου, αχθοφόροι: στόχος είναι να αναγνωριστούν όλα τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο αεροσκάφος με τη βοήθεια κυρίως των βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.
Σύμφωνα πάντως με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, «κανένα κενό ή ύποπτο πρόσωπο» δεν έχουν εντοπιστεί προς το παρόν.
Με μια πρώτη ματιά, τα μέτρα ασφαλείας στο Ρουασί «εφαρμόστηκαν σωστά» δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στην υπόθεση στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν έχει αποκλειστεί, όμως μάλλον με τη μορφή μιας ανθρώπινης ενέργειας, παρά ενός εκρηκτικού μηχανισμού».
Η έρευνα είναι ακόμα πιο περίπλοκη εξαιτίας του γεγονότος ότι πριν από την απογείωσή του από το Παρίσι, το αεροσκάφος πέρασε από την Αίγυπτο, την Ερυθραία και την Τυνησία.
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
Ο κατάλογος των επιβατών επίσης έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.
«Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν υπήρξε ή όχι ένα προφίλ που προβληματίζει… κάτι που δεν σημαίνει (ωστόσο) ότι δεν υπάρχουν υποψίες» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.
Σύμφωνα με μια πηγή στον αερολιμένα, κανένα εμπόρευμα δεν φορτώθηκε στο Ρουασί. Και οι αποσκευές στον χώρο αποθήκευσης και στον θάλαμο των επιβατών «εξετάστηκαν και πέρασαν από ελέγχους σε ποσοστό 100%».
Το σενάριο της τοποθέτησης ενός εκρηκτικού μηχανισμού στο Ρουασί μοιάζει επομένως «εξαιρετικά απίθανο».
Βρέθηκαν συντρίμμια και προσωπικά αντικείμενα από το αεροσκάφος της EgyptAir βόρεια της Αλεξάνδρειας
οι αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις ανέφεραν πως εντόπισαν συντρίμμια του Airbus A320 στη θάλασσα βόρεια της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, μέσα των αιγυπτιακών δυνάμεων βρήκαν εκτός από συντρίμμια και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών.
Τα αντικείμενα βρέθηκαν 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως το αιγυπτιακό ναυτικό «χτενίζει» την περιοχή προκειμένου να βρεθεί το «μαύρο» κουτί του αεροσκάφους. Αυτό είναι που θα δώσει τις απαντήσεις στα αίτια της τραγωδίας.
Τον εντοπισμό τμημάτων του αεροσκάφους το οποίο κατέπεσε στη θάλασσα επιβεβαίωσε και η ίδια η EgyptAir.
Πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας που επικαλείται ενημέρωση από τις αιγυπτιακές αρχές, αναφέρουν ότι σε ακτίνα 5 μιλίων από το σημείο όπου χάθηκε το στίγμα του Airbus A320 βρέθηκαν ένα ανθρώπινο μέλος, μια αποσκευή και ένα κάθισμα.
Την είδηση ότι βρέθηκαν μεταξύ άλλων μία αποσκευή και ένα ανθρώπινο μέλος επιβεβαίωσε και δημοσιογράφος των Times
Λίγο μετά την ανακοίνωσή του αιγυπτιακού στρατού, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά στους συγγενείς των επιβαινόντων.
«Θέλουμε να θάψουμε τους δικούς μας»
Την ίδια ώρα οι συγγενείς των επιβαινόντων παρακολουθούν συντετριμμένοι τις τραγικές εξελίξεις μην μπορώντας να πιστέψουν την τραγωδία. Έχουν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο του Καΐρου και όπως μεταφέρει δημοσιογράφος του BBC αυτό που ζητούν είναι να θάψουν έστω τους ανθρώπους τους. «Θέλουμε να θάψουμε τους ανθρώπους μας» λένε.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη είχε προκληθεί σύγχυση μετά από αναφορά πως είχαν εντοπιστεί συντρίμμια, η οποία τελικά είχε αποδειχθεί αβάσιμη.
Την ίδια ώρα, άγνωστα συνεχίζουν να παραμένουν τα αίτια που προκάλεσαν τη νέα αεροπορική τραγωδία, με τα ενδεχόμενα όλα να είναι ανοιχτά.