Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 -

Έφτασαν οι εξώσεις και στην Ελλάδα



Και με το νόμο...η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας 

Όσο και να ήθελε να χρυσώσει το χάπι της άρσης της προστασίας από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας ο υπουργός Σταθάκης, τελικά ήρθε η Τράπεζα της Ελλάδας και έβαλε την τάξη στην νέα πραγματικότητα που ξημερώνει για τους δανειολήπτες οφειλέτες πριν την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την αγορά των "κόκκινων δανείων" κατοικίας και επιχειρήσεων από ξένα funts. 

Με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε με υπογραφή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, όσοι δανειολήπτες χωρίς καμία εξαίρεση δεν είναι τυπικοί στις δόσεις του δανείου τους μπαίνουν σε κατάσταση πλειστηριασμού αν δεν συμμορφωθούν με το νέο κώδικα.

Καταλυτική ημερομηνία να περάσουν όλοι από τον γκισέ των τραπεζών για να υπαχθούν στο νέο Κώδικα Δεοντολογίας είναι η 15η Δεκεμβρίου. Την ημερομηνία αυτή η τράπεζα θα στείλει ειδοποιητήριο σύμφωνα με το οποίο οι δανειολήπτες οφειλέτες θα έχουν μόλις 15 ημέρες για να ρυθμίσουν το δάνειό τους με τους νέους όρους που στήνουν οι Τράπεζες πριν την ιδιωτικοποίηση τους. 

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του οφειλέτη αποστέλλεται εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας η προειδοποιητική επιστολή της τράπεζας στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια το εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα. Βάση αυτής της παραγράφου δεν εξαιρείται πλέον η πρώτη κατοικία από την κατάσχεση. 

Επίσης για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από την τράπεζα εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των τριάντα ημερολογιακών ημερών. 

Βάση του νέου Κώδικα που υιοθετεί το ελληνικό Κράτος ως νόμο του για να σώσει ο δανειολήπτης την πρώτη κατοικία πρέπει να μπει αναγκαστικά σε ρύθμιση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η πλειοψηφία των δανειοληπτών, ειδικά αυτών που δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους για πάνω από 6 μήνες δεν είναι δυνατόν να καταφέρουν να αποπληρώσουν τυπικά το νέο ποσό δόσεων με τις προσαυξήσεις που θα επιβάλλει η Τράπεζα.

Επόμενο στάδιο είναι το δικαστήριο.Ο δικαστικός αγώνας των οφειλετών με κατήγορο την Τράπεζα είναι ένα πολυδάπανο αιματηρό ταξίδι σε δικαστικές αίθουσες. Η Τράπεζα παίζει το εύκολο παιχνίδι με δικηγόρους που άνετα τους πληρώνει και με νόμους του κράτους στα χέρια της που πρέπει ο "κατηγορούμενος" να ανατρέψει περισσότερο χτυπώντας στο συναίσθημα τον δικαστή και όχι στα στοιχεία μη ικανότητας πληρωμής των δόσεων. Ο νόμος όμως δεν πλήττεται από συναισθήματα αλλά από την λογική που στις ημέρες μας ταυτίστηκε με νόμους στο τι χρωστάς και στο τι θα δώσεις. 

Η τυπικότητα των οφειλετών απέναντι στις δόσεις του δανείου ακόμα και αν καταφέρουν να μην εκπλειστηριαστεί το σπίτι τους είναι προαπαιτούμενο. Ο χρόνος διάρκειας και το ποσό των δόσεων που επιβάλλει το δικαστήριο για να είναι τυπικό απέναντι στους νόμους, πρέπει να τηρείται ως ευαγγέλιο από τους οφειλέτες για να μην δουν ξαφνικά μπροστά τους τον κλητήρα της τραπέζης να τους δίνει το χαρτί εξώσεως ακόμα πλέον και από την πρώτη κατοικία τους. 

Σε μία χώρα που η ανεργία έχει φτάσει στο 29% και το 1/3 των Ελλήνων δεν μπορούν να καλύψουν την σίτισή τους, είναι απαγορευτικό να μπορούν να καλύψουν μηνιαίως την δόση που θα επιβληθεί είτε από την Τράπεζα είτε από το δικαστήριο ακόμα και για το μοναδικό τους σπίτι. Πόσο μάλλον όταν σχεδόν όλοι οι Έλληνες έχουν μπει σε ρυθμίσεις δόσεων για τα χρέη τους στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ύδρευσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει αν θα χάσει την ακίνητη περιουσία του για χρέη προς το Κράτος ή αν θα την χάσει για χρέη προς την Τράπεζα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι και το Κράτος και η Τράπεζα θα βγουν κερδισμένοι αφού πλέον ο ένας στηρίζει την πλάτη του άλλου πατώντας πάνω σε ζωντανά πτώματα Ελλήνων.