Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

DW: Πού οδηγεί ο Ερντογάν την Τουρκία; -Τι σημαίνει ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος



Ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε στην άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έπειτα από δύο χρόνια. Ομως, στην πραγματικότητα την αντικαθιστά με τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Με αυτόν, ουσιαστικά θεσμοθετείται ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και εδραιώνεται ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης του «σουλτάνου», εξηγεί ο ισλαμολόγος Ούντο Στάινμπαχ.

«Από το νομοσχέδιο γνωρίζουμε ήδη ότι ουσιαστικά κατοχυρώνονται νομικά τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι πρότινος κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα κατοχυρώνεται η δίωξη των πολιτών, η καταπίεση, ο περιορισμός του δικαιώματος στη διαδήλωση, όλα αυτά δηλαδή που επικρίναμε τα δυο τελευταία χρόνια. Έτσι κατοχυρώνεται και ο αυταρχικός τρόπος διακυβέρνησης και αναρωτιόμαστε προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθεί η Τουρκία, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν, γιατί ήθελε ανέκαθεν να συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες; Πού θα οδηγήσει την Τουρκία; Πάντως όχι προς τη δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

Ο Στάινμπαχ επισημαίνει ότι οι μισοί Τούρκοι στηρίζουν τον Ερντογάν, γιατί πολλοί από αυτούς δεν αντιλήφθηκαν καν ότι υπήρξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς πρόκειται για κάτι που δεν τους αφορά. «Αφορά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Η πλειονότητα συνεχίζει να στηρίζει τον άνθρωπο που, όπως πιστεύουν, τολμά και τα βάζει με τη Δύση και που δηλώνει ότι θέλει να την ξεπεράσει οικονομικά. […] Υπάρχει ένα όραμα μιας ανεπτυγμένης, ισχυρής Τουρκίας και πολλοί Τούρκοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν ενσαρκώνει ακριβώς αυτό», σημειώνει ο ισλαμολόγος.

Ο ίδιος αναγνωρίζει κάποια θετικά στοιχεία στη διακυβέρνηση Ερντογάν, όπως η ανάπτυξη της οικονομίας, η γέφυρα του Βοσπόρου και άλλα μεγάλα πρότζεκτ. «Ενδεχομένως άλλες κυβερνήσεις να μην τα είχαν καταφέρει. Έτσι δικαιολόγησε βέβαια και τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του, λέγοντας επανειλημμένως ότι η δημοκρατία δεν τα καταφέρνει και ότι πρέπει να παρέμβει στη διοίκηση για να γίνουν όλα πιο γρήγορα», συμπλήρωσε.

Ο Στάινμπαχ πάντως δήλωσε πως πλέον δεν ταξιδεύει στην Τουρκία, γιατί φοβάται ότι θα συλληφθεί. «Αφενός επειδή είχα στενές σχέσεις με το PKK. Μια φορά επισκέφτηκα τον ηγέτη του PKK Οτσαλάν, το 1994. Δεύτερον είχα σχέσεις εδώ στο Βερολίνο με ανθρώπους του Γκιουλέν που θεωρούνται πλέον αρχιτρομοκράτες. Θεωρούμαι λοιπόν κάποιος που στηρίζει διπλά την τρομοκρατία, τόσο το PKK όσο και τους Γκιουλενιστές. Προτιμώ λοιπόν να μην πηγαίνω στην Τουρκία», εξήγησε.

Πηγή: DW