Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

ΔΝΤ: Απαραίτητη η εισαγωγή «φόρου άνθρακα»



Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πραγματοποίησε έκκληση για την εισαγωγή ενός «φόρου άνθρακα» κατά την ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, όλο και περισσότερα κράτη υιοθετούν τέτοιους φόρους με επιτυχία, σε μία προσπάθεια εκμετάλλευσης της αγοράς για την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ζήτημα ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μακροοικονομικών προγραμματικών στόχων και την εφαρμογή ειδικών διατάξεων βάσει των άρθρων του ΔΝΤ ή άλλων συμφωνιών, δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ, του οποίου «πρωταρχικός σκοπός είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του διεθνούς νομισματικού συστήματος», τάραξε τα νερά της διεθνούς κοινότητας πριν μερικούς μήνες, όταν αποκάλυψε ότι οι κυβερνήσεις του κόσμου ξοδεύουν 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων ετησίως.

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε πάλι στο πρόβλημα των ενεργειακών επιδοτήσεων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργανισμού για την κλιματική αλλαγή. «Τώρα είναι η ώρα για τη σταδιακή κατάργηση των ενεργειακών επιδοτήσεων», δήλωσε.

Το ΔΝΤ, το οποίο εκτελεί την αποστολή του μέσω ελέγχων, δανεισμού, και τεχνικής βοήθειας, δεν μπορεί να επενδύσει άμεσα. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε ισχυρό συμβουλευτικό ρόλο για θέματα όπως η κατάργηση των επιδοτήσεων που στην πραγματικότητα καταλήγουν σε λάθος τσέπες. Επίσης μπορούμε να παρέχουμε εργαλεία στις χώρες ώστε να ρυθμίζουν σωστά τις τιμές», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη διάρθρωση των τιμών του άνθρακα αλλά η δομή που υποστηρίζει η Λαγκάρντ, είναι τα έσοδα να μεταφέρονται σε διεθνές επίπεδο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, για τις οποίες υπάρχει δέσμευση 100 δις δολαρίων προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών.

Αντίθετα, αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως τα έσοδα θα πρέπει να επιστρέφονται στους καταναλωτές, πιθανότατα ως φορολογική ελάφρυνση.

Οι συνθήκες για τέτοιες μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων είναι πλέον ιδιαίτερα ευνοϊκές, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου κατά το τελευταίο έτος, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, αναφέρουν οι ειδικοί.