Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 -

"Διαλύεται" η Τουρκία από τις πρακτικές Ερντογάν: Κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ



Τα συνεχιζόμενα τρομοκρατικά κτυπήματα, το κόστος της στρατιωτικής επέμβασης στην βόρεια Συρία, οι συγκρούσεις με το ΡΚΚ στη ΝΑ Τουρκία, η κατάρρευση του τουρισμού αλλά και η ταχεία αποεπένδυση έφεραν την πτώση σε ιστορικό χαμηλό της τουρκικής λίρας.

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, στη χρηματαγορά. Σήμερα, η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 3,88 τουρκικές λίρες που είναι νέο επίπεδο ρεκόρ και του ευρώ στις 4,10 τουρκικές λίρες.

Το ευρώ χθες για πρώτη φορά στην ιστορία είχε ξεπεράσει οριακά τις 4 λίρες. Μάλιστα η άνοδος του συνεχίστηκε παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που εξασφάλισε στην αγορά ρευστότητα 1,5 δισ. δολαρίων.

Η πτώση αυτή εξανεμίζει τις αποταμιεύσεις των Τούρκων πολιτών και μια σοβαρή οικονομική κρίση φαίνεται να απειλεί τους σχεδιασμούς του Ρ.Τ.Ερτογάν για συνταγματική αναθεώρηση που θα του επιτρέψει να μετατρέψει την τουρκική Δημοκρατία σε προεδρική.
 

Δεν είναι τυχαία η πτώση της τουρκικής λίρας καθώς στο εξωτερικό δεν θέλουν να δουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν να αποκτά ισόβιες και απεριόριστες εξουσίες στην Τουρκία. Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι πολίτες ψηφίζουν το ΑΚΡ διότι κατάφερε να δημιουργήσει τουρκική μεσαία τάξη και για πρώτη φορά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας καταφέρνει να ζει σε κάποιο ποσοστό την «χλιδή» που βλέπουν στα τουρκικά σίριαλ.

Τώρα όμως η μεσαία αυτή τάξη βλέπει τα εισοδήματά της να συρρικνώνονται και είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα μπορέσει να πείσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος στο δημοψήφισμα της Άνοιξης το οποίο αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Η κατάσταση και οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας θα εξεταστούν σήμερα σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
 
Η νέα βουτιά του νομίσματος της γειτονικής χώρας προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Έτσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανέφερε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα χειραγώγησης της λίρας. Προσέθεσε μάλιστα ότι η ισοτιμία θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα μόλις σταματήσει αυτή η χειραγώγηση. Εν μέρει βέβαια ο Τούρκος αντιπρόεδρος έχει δίκιο, καθώς οι αγορές έχουν εκφράσει «ανησυχία» για τυχόν ισχυροποίηση του Ρ.Τ.Ερντογάν μετά από δημοψήφισμα συνταγματικής αναθεώρησης.
 
Το 2016 η λίρα υποχώρησε 17% έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η Moody’s σε νέα έκθεσή της προειδοποίησε για την πορεία της οικονομίας της χώρας.
 
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης μιλούσε για νέα επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και για πιθανή νέα αύξηση στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πέρυσι ο ίδιος οίκος μείωσε σε «junk» την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
 
Άλλος παράγοντας που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην τουρκική οικονομία είναι το γεγονός ότι  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αρχίσει αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια και καθώς πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια σε αμερικανικό νόμισμα καθίσταται δύσκολη η αποπληρωμή τους. Η ανησυχία αυτή αφορά και άλλες αναδυόμενες οικονομίες με μεγάλα ανοίγματα σε δάνεια που έχουν συναφθεί σε αμερικανικό νόμισμα συνεπώς η «καμπάνα» χτυπάει και για την Ουκρανία που καλά θα κάνουμε να τη θυμόμαστε διότι φέτος θα έχει εξελίξεις η δεινή οικονομική της κατάσταση.
 
Οι αγορές θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας λαμβάνει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια κάτι βέβαια που πάντα γίνονταν στην Τουρκία και όχι μόνο σε αυτήν απλά τώρα οι αγορές θέλουν να το «βλέπουν»