Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 -

Bild: Οι Έλληνες θα σερβίρουν λογαριασμό 376 δισ. στον Στάινμαγερ για πολεμικές αποζημιώσεις



Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ετοιμάζεται να εγείρει επίσημα η Ελλάδα κατά την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ στην Αθήνα, αναφέρει η Bild κάνοντας μάλιστα λόγο για λογαριασμό εκατοντάδων δισ. ευρώ.

«Θέλουν να σερβίρουν τον λογαριασμό στον Στάινμάγιερ την Πέμπτη», σχολιάζει στον υπότιτλο του δημοσιεύματος η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα.

Και επικαλούμενη απόρρητη μελέτη επιτροπής της ελληνικής Βουλής, που έχει περιέλθει, όπως λέει, στην κατοχή της, αναφέρει ότι οι αξιώσεις της Αθήνας αγγίζουν συνολικά τα 376 δισ. ευρώ.

Παράλληλα παραθέτει δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος σημειώνει:

«Το θέμα των γερμανικών πολιτικών αποζημιώσει θέτει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία, να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έκθεση του ελληνικού κοινοβουλίου θέτει ταυτόχρονα πολλές απαιτήσεις:

  • 171,4 δισ ευρώ αφορούν στις ελληνικές αξιώσεις έως το 2014 για τις καταστροφές που υπέστησαν οι ελληνικές υποδομές στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.
  • 10,3 δισ ευρώ αποζημιώσεις για τα αναγκαστικά δάνεια που κατέβαλε η Ελλάδα στη Γερμανία επί κατοχής
  • 33,8 δισ ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλες πρώτες ύλες, γεωργία) από το 1940 έως το 1944
  • 53,8 δισ ευρώ ως αποζημίωση για τις απώλειες της βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια της κατοχής.

Πέρα από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους στην έκθεση, σύμφωνα πάντα με τη Bild, εγείρονται και ατομικές αξιώσεις. Η αρμόδια επιτροπή αναφέρει δύο πιθανές εκδοχές: είτε μια αποζημίωση προς τους συγγενείς 120.000 Ελλήνων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, δηλαδή 700 ευρώ για 15 χρόνια, συνολικού ύψους 15,1 δισ. ευρώ. Ή μια αποζημίωση για όλους τους αμάχους που πέθαναν επί κατοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διάσκεψης του Παρισιού του 1946 558.000 σκοτώθηκαν και άλλοι 880.000 είχαν κριθεί ανίκανοι προς εργασία λόγω τραυματισμών. Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών ανέρχονται συνολικά στα 107,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γερμανοί πολιτικοί όπως ο Χριστιανοδημοκράτης Έλμαρ Μπροκ και ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντροφ των Φιλελευθέρων είπαν στη Βild ότι το θέμα έχει λήξει με τη συμφωνία του 1960 κι ότι η επαναφορά του βλάπτει τις διμερείς σχέσεις.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της ελληνογερμανικής ομάδας φιλίας στη γερμανική Βουλή και ηγετικό στέλεχος του αριστερού κόμματος die Linke, Γκρέγκορ Γκύζι, που θα συνοδεύσει τον Στάινμαγιερ στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, ζητά να εξοφλήσει η Γερμανία το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο:

«Με προβληματίζει το γεγονός ότι η κατεχόμενη Ελλάδα είχε υποχρεωθεί από το ναζιστικό καθεστώς να της χορηγήσει ένα αναγκαστικό δάνειο. Κατά την άποψή μου η Ομοσπονδιακή Γερμανία εξακολουθεί να οφείλει την αποπληρωμή του δανείου», είπε σημειώνοντας ότι τοπ Βερολίνο θα πρέπει να καταβάλει όλο το ποσό του δανείου και να διαπραγματευτεί με την Αθήνα για τους τόκους του.