Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 -

Bild: Όχι πριν το 2017 η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους



Η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει ότι η Τουρκία θα εξασφαλίσει τη χωρίς βίζα είσοδο των πολιτών της στην Ε.Ε. πριν από το 2017, επειδή η Άγκυρα δεν θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια γι’ αυτό ως το τέλος του έτους, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές στο Βερολίνο.

Η Τουρκία και η Ε.Ε. συζητούν την κατάργηση της θεώρησης εισόδου (βίζα) από το 2013 και συμφώνησαν τον Μάρτιο να προχωρήσουν σε αυτό στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας για να ανακοπεί η μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και διπλωμάτες δηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένεται να προλάβει τη διορία ως το τέλος του Ιουνίου λόγω της διένεξης όσον αφορά την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση προς το παρόν να σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πληροί τα κριτήρια για την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της.

Δημοσκόπηση του Forsa που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt δείχνει παράλληλα ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών διαφωνούν με την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, για την επίτευξη της οποίας ηγήθηκε των προσπαθειών η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την ώρα που η δημοτικότητά της έφθινε λόγω της φιλελεύθερης πολιτικής της για τους μετανάστες.

Στην ερώτηση του Forsa για την Handelsblatt «πιστεύετε ότι η πολιτική της Μέρκελ με την Τουρκία είναι σωστή;», το 59% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 31% «ναι».

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 47% δεν επιθυμεί να παραμείνει η Μέρκελ καγκελάριος της Γερμανίας μετά τις εθνικές εκλογές του 2017 έναντι ποσοστού 44% των Γερμανών που δηλώνει ότι θέλει την παραμονή της στην καγκελαρία.

Μολονότι ορισμένοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η εισροή μεταναστών μπορεί να δώσει λύση σε μια έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, οι περισσότεροι Γερμανοί δεν δείχνουν να πείθονται: στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι η πλειονότητα των προσφύγων θα μπορούσε να ενταχθεί στη γερμανική αγορά εργασίας, το 56% δηλώνει «όχι» και το 38% «ναι».

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.002 ερωτηθέντων στις 17 και 18 Μαΐου.