Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Αυστηρό μήνυμα Τουσκ σε Τουρκία για τη συμφωνία



Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία σχετικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να τηρήσει το μέρος που της αντιστοιχεί στη συμφωνία με την Τουρκία (σ.σ. για τους πρόσφυγες), όσο η Τουρκία παίζει σύμφωνα με τους κανόνες και όχι με τους ίδιους τους κανόνες», δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter. Όπως συνεχίζει ο ίδιος σε επόμενο tweet, η συμφωνία έχει επιτύχει την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, με μόλις 60 αφίξεις στην Ελλάδα το Μάιο, σε σύγκριση με 7.000 τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Τουσκ αναφέρεται στις αντιδράσεις της Άγκυρας όσο προς τα 72 προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση της βίζας, η οποία επρόκειτο βάσει της επί της αρχής συμφωνίας να ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο. Ωστόσο η γειτονική χώρα αντιδράει στο σημαντικότερο εκ των ζητημάτων που πρέπει να λυθεί, δηλαδή την χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Την Παρασκευή, ο τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο θέμα την «αχίλλειο πτέρνα» της συμφωνίας, επικαλούμενος τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.