Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 -

Από τις 10 Νοεμβρίου δεν θα σφραγίζονται τα διαβατήρια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τι αλλάζει με το νέο Σύστημα Εισόδου και Εξόδου (SES)



Το νέο Σύστημα Εισόδου και Εξόδου (SES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 10 Νοεμβρίου 2024, αποτελεί σημαντική αλλαγή στη διαχείριση των συνόρων των χωρών της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που καταγράφει τις κινήσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, δηλαδή των πολιτών χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ, κάθε φορά που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για βραχυπρόθεσμη παραμονή.

Ένα από τα πιο εμφανή αποτελέσματα αυτής της αλλαγής είναι η κατάργηση των παραδοσιακών «σφραγίδων» στα διαβατήρια. Με τη ψηφιοποίηση της διαδικασίας εισόδου και εξόδου, τα στοιχεία των ταξιδιωτών θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη φυσικών σφραγίδων στα διαβατήρια.

Αυτό θα συμβάλει στη συστηματική παρακολούθηση της διάρκειας παραμονής των ταξιδιωτών, προκειμένου να αποφευχθεί η παράνομη μετανάστευση, καθώς και να εντοπίζονται όσοι υπερβαίνουν το επιτρεπτό όριο των 90 ημερών παραμονής εντός των 180 ημερών.

Το SES δεν αποτελεί καινούργια ιδέα, καθώς προτάθηκε αρχικά το 2016 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Ασφάλειας και της Ατζέντας για τη Μετανάστευση, που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων.

Η νομοθεσία εγκρίθηκε το 2017 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αλλά η πανδημία καθυστέρησε την εφαρμογή του.

Απαγόρευση εισόδου

Με το SES θα καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία που βρίσκονται συνήθως σε ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως το πλήρες όνομα και η ημερομηνία γέννησης, αλλά και πληροφορίες όπως η ημερομηνία και ο τόπος εισόδου και εξόδου, η εικόνα προσώπου, τα δακτυλικά αποτυπώματα, και ενδεχόμενη άρνηση εισόδου στο παρελθόν.

Η άρνηση παροχής αυτών των δεδομένων θα οδηγεί σε απαγόρευση εισόδου στις χώρες που χρησιμοποιούν το SES.

Παράλληλα, προωθείται και το Σύστημα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και Άδειας Ταξιδιού (ETIAS), που είναι ουσιαστικά μια άδεια ταξιδιού για πολίτες χωρών που εξαιρούνται από την υποχρέωση θεώρησης (βίζα), όπως το Μεξικό, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Ωστόσο, η εφαρμογή του ETIAS αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025.

Το SES και το ETIAS αποτελούν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη βελτίωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

Ποια στοιχεία θα αναγράφονται

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται είναι, εκτός από τα συνήθη δεδομένα που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε ταξιδιωτικό έγγραφο (πλήρες όνομα, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.), η ημερομηνία και ο τόπος κάθε εισόδου και εξόδου, εικόνα προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και αν σας απαγορεύτηκε η είσοδος ανά πάσα στιγμή. Η άρνηση παροχής οποιουδήποτε από αυτά τα δεδομένα συνεπάγεται απαγόρευση εισόδου στα εδάφη ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποιούν το SES.

Με την εφαρμογή του νέου Συστήματος Εισόδου και Εξόδου (SES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι παραδοσιακές σφραγίδες στα διαβατήρια θα καταργηθούν για τις χώρες που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιος διασχίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα στοιχεία της εισόδου και εξόδου του θα καταχωρούνται ψηφιακά και όχι με φυσική σφραγίδα στο διαβατήριο.

Ωστόσο, η κατάργηση της σφραγίδας αφορά κυρίως τις χώρες της ΕΕ που θα εφαρμόζουν το SES. Για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή για περιπτώσεις όπου δεν εφαρμόζεται αυτό το σύστημα, ενδέχεται να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές σφραγίδες.

Επίσης, τα ταξίδια σε άλλες χώρες εκτός της ΕΕ μπορεί να εξακολουθούν να απαιτούν τη σφράγιση των διαβατηρίων, ανάλογα με την πολιτική της εκάστοτε χώρας.

Άρα, στις χώρες που υιοθετούν το SES, οι σφραγίδες θα καταργηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά σε άλλες περιπτώσεις ή σε άλλες χώρες.

 
 
Πηγή κειμένου: 

in