Υποβρύχια με βλάβες, τεχνικά προβλήματα στα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα, ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα: κοινοβουλευτική έκθεση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι ελλείψεις της Bundeswehr (οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) σε εξοπλισμό και σε προσωπικό, σε σχέση με τις αυξανόμενες αποστολές που της ανατίθενται στο εξωτερικό, είναι γνωστές από καιρό.
Όμως η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ είχε υποσχεθεί να τις θεραπεύσει αυξάνοντας τον προϋπολογισμό.
Όμως «αντί να βελτιωθεί, η ικανότητα δραστηριοποίησης των ενόπλων δυνάμεων μάλλον υποβαθμίσθηκε ακόμη περισσότερο», υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο εισηγητής της γερμανικής κάτω βουλής για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις Χανς-Πέτερ Μπάρτελς.
Ο ίδιος διαπιστώνει «πως επιμένουν οι μεγάλες ελλείψεις τόσο σε όρους προσωπικού όσο και σε υλικό σε όλους τους κλάδους της Bundeswehr».
Τα παραδείγματα που δίνει είναι ικανά να προκαλέσουν ανησυχία στην κυβέρνηση, αλλά και στους συμμάχους της Γερμανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ ή στις χώρες εταίρους της Γερμανίας σε διεθνείς αποστολές.
Στα τέλη του 2017, τα έξι υποβρύχια, που διαθέτει η Γερμανία, βρίσκονταν όλα στο ναυπηγείο για τεχνικό πρόβλημα. Η Πολεμική Αεροπορία, από την πλευρά της, γνώρισε πρόσφατα περιόδους κατά τις οποίες κανένα από τα 14 Airbus A400M στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα της δεν ήταν σε θέση να πετάξει, και πάλι λόγω τεχνικών ελλείψεων.
Ακόμη και οι υπεύθυνοι των μοιρών των πιο εξελιγμένων αεροσκαφών της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, των καταδιωκτικών Eurofighter και Tornado, των ελικοπτέρων Tigre, CH-53 ή NH-90, διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν επαρκώς τα πληρώματα επειδή τα αεροσκάφη είναι υπερβολικά συχνά καθηλωμένα στο έδαφος λόγω μηχανικών βλαβών, αναφέρεται στην έκθεση.
Όσο για το Πολεμικό Ναυτικό, αν και η απόσυρση παλαιών πλοίων πραγματοποιείται βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, η άφιξη νέων σύγχρονων σκαφών καθυστερεί συστηματικά. «Η έλλειψη ανταλλακτικών πλήττει τόσο τον στρατό ξηράς όσο και την Πολεμική Αεροπορία» ή το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρεται στην έκθεση.
Μετά τις περικοπές στον στρατιωτικό προϋπολογισμό της Γερμανίας στο διάστημα μετά την επανένωση της χώρας το 1990 και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν τακτικά αντιμέτωπες με προβλήματα εξαιτίας απηρχαιωμένου εξοπλισμού.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι ότι θέλει να σταματήσει αυτή την τάση: η Bundeswehr θα καταγράψει μέσα στα 7 επόμενα χρόνια την πρώτη αύξηση του δυναμικού της από το 1990, καθώς και περισσότερες επενδύσεις.
Όμως έως τώρα «δεν υπάρχει ακόμη κάτι που να συμπληρώνει πραγματικά» τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, υπογραμμίζεται στην έκθεση.