Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απίστευτο: Έκλεψαν ολόκληρη γέφυρα 300 ετών στη βορειοανατολική Τουρκία!



Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι ενός χωριού στη βορειοανατολική Τουρκία όταν διαπίστωσαν ότι μια παλιά τοξωτή πέτρινη γέφυρα στην περιοχή τους εξαφανίστηκε.

Κι όπως υποπτεύονται κάποιος ή μάλλον κάποιοι την έκλεψαν κομμάτι-κομμάτι!

Η εξαφάνιση της ηλικίας τριών αιώνων γέφυρας, που χρησιμοποιούσαν οι χωρικοί για να οδηγούν τα κοπάδια τους σε ορεινά βοσκοτόπια, διαπιστώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ειδοποιήθηκε ο κοινοτάρχης του χωριού Αρσλαντζά στην περιοχή Γκιουμουσχανέ (Αργυρούπολη) νοτιοδυτικά της Τραπεζούντας, όπως αναφέρει η Sabah.

Αν και είχε βρέξει στην περιοχή τις δύο προηγούμενες μέρες, δεν σημειώθηκε πλημμύρα που θα μπορούσε να είχε καταστρέψει το γεφύρι. Συνοδευόμενος από κατοίκους του χωριού ο κοινοτάρχης Τσοσκούν Ντογάν πήγε στο σημείο, όπου βρήκε μόνον ένα στήριγμα να ορθώνεται. Η γέφυρα, που εθεάθη για τελευταία φορά ανέπαφη την περασμένη Δευτέρα, είχε κάνει φτερά. Κι όπως διαπίστωσαν, ούτε μία πέτρα της δεν βρέθηκε στο σημείο ή έστω παρακάτω στο ρέμα. Τότε αποφάσισαν να ενημερώσουν τη χωροφυλακή που ανέλαβε να λύσει το μυστήριο...

Χωρικοί υποπτεύονται ότι κάποιοι κυνηγοί θησαυρών ή αρχαιοκάπηλοι μπορεί να έχουν βάλει το χέρι τους. «Η γέφυρα είναι 300 ετών. Μάλλον τη γκρέμισαν ψάχνοντας για λίρες ή θησαυρούς», είπε ο Μπιλάλ Ντογάν.

Στην ορεινή αυτή περιοχή της βορειοανατολικής Τουρκίας με τις βαθιές κοιλάδες υπάρχουν πολλά πέτρινα γεφύρια που ανάγονται από την βυζαντινή εποχή, την περίοδο κατάκτησης από τους Σελτζούκους και στη συνέχεια τους Οθωμανούς.