Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024 -

«Αντάρτικο» διπλωματών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά χτυπήματα στη Συρία



Oμάδα «διαφωνούντων» διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε σε διπλωματικό τηλεγράφημα που συνέταξε σφοδρή κριτική στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη σύρραξη στη Συρία, ζητώντας στρατιωτικά πλήγματα εναντίον δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Στο τηλεγράφημα, που φαίνεται ότι εκφράζει τη γνώμη 51 αξιωματούχων, υποστηρίζεται ότι το στάτους κβο ευνοεί τη Δαμασκό και δεν δημιουργεί πίεση για διαπραγματεύσεις με τους αντικαθεστωτικούς. Η έκφραση αποκλίσεων από τη γραμμή του Λευκού Οίκου δεν είναι ασυνήθιστη, σπάνια όμως από τέτοιον αριθμό αξιωματούχων.

Επιβεβαιώνοντας πληροφορία που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι αναγνώρισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τηλεγράφημα» στο οποίο εκφράζονται «διαφωνίες» όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική της Ουάσινγκτον για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία πράγματι «συντάχθηκε από μια ομάδα υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος. Η WSJ ανέφερε ότι σε αυτό οι διπλωμάτες καλούν να αρχίσουν αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αυτή τη στιγμή μελετάμε το τηλεγράφημα αυτό, το οποίο παρελήφθη πολύ πρόσφατα», περιορίστηκε να πει ο Κίρμπι.

Εξήγησε ότι υπάρχει «επίσημα» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ένας δίαυλος μέσω του οποίου μπορούν να εκφράζονται «διαφωνίες» ή «αμφισβητήσεις» και ο οποίος «επιτρέπει στους εργαζομένους να αναφέρονται σε διαφορετικές απόψεις και σε εναλλακτικές προοπτικές όσον αφορά θέματα (διπλωματικής) πολιτικής» των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή, το καλοκαίρι του 2013, την έναρξη μιας εκστρατείας βομβαρδισμών εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού. Ο Ομπάμα διεμήνυε τους αμέσως προηγούμενους μήνες ότι οι ΗΠΑ θα αναλάμβαναν στρατιωτική δράση εάν το συριακό καθεστώς παραβίαζε «κόκκινες γραμμές». Η Συρία κατηγορήθηκε πως χρησιμοποίησε χημικά όπλα τον Αύγουστο του 2013.

Έπειτα από εκείνη την απόφαση του Ομπάμα, η αμερικανική κυβέρνηση απέφυγε μια στρατιωτική εμπλοκή ευρείας κλίμακας στη Συρία. Μολαταύτα οι ΗΠΑ ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού ο οποίος έχει προχωρήσει σε πάνω από 13.000 αεροπορικές επιδρομές από το καλοκαίρι του 2014 εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει αναπτύξει δεκάδες άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανού στρατού επί του πεδίου στη Συρία, όμως ο Ομπάμα συνεχίζει να ανθίσταται στις πιέσεις που του ασκούνται να αναπτύξει εκεί μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη, αποτελούμενη από χιλιάδες στρατιώτες.