Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025 -

Ανεξέλεγκτη στην Ευρώπη η MΙT του Ερντογάν - Οι «ανεξήγητες» δολοφονίες



Συμμαχία ανάμεσα σε γαλλικές, γερμανικές και βελγικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές παρατηρείται με στόχο την αντιμετώπιση της δράσης των Τούρκων πρακτόρων της MİT (Millî İstihbarat Teşkilatı) οι οποίοι έχουν μετατρέψει το ευρωπαϊκό έδαφος σε … τσιφλίκι τους.

Ήδη από το 2017 οι υπηρεσίες των τριών αυτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν τους, σχεδόν, ανεξέλεγκτους πράκτορες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες και να εμποδίσουν τις ενέργειές τους κατά Κούρδων πολιτικών και ακτιβιστών, οι οποίοι ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι δολοφονίες στο Παρίσι, η δίκη στο Αμβούργο και οι απειλές στο Βέλγιο 

Το κουβάρι της δράσης των πρακτόρων της MİT στην Ευρώπη άρχισε να ξετυλίγεται στις 9 Ιανουαρίου του 2013. Η εν ψυχρώ δολοφονία τριών Κούρδων στο Παρίσι είχε σημάνει συναγερμό στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Τούρκοι πράκτορες της MİT ή πληρωμένοι εκτελεστές που προσελήφθησαν από την τουρκική υπηρεσία, ευθύνονται για την δολοφονία των τριών Κούρδων, εκ των οποίων η μία ήταν η Σακίνε Γκανσίζ, ηγετικό στέλεχος του PKK. 

Ένας από τους υπόπτους για την εκτέλεση των τριών Κούρδων στο Παρίσι, ο Τούρκος Ομέρ Γκιουνέι, ο οποίος απεβίωσε σε νοσοκομείο των Παρισίων, φαίνεται να είχε λάβει εντολές από πράκτορες της MİT, που προσπάθησαν εκ των υστέρων να κατηγορήσουν ως ηθικό αυτουργό τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τον πρώην στενό συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον οποίον πλέον το καθεστώς της Τουρκίας χαρακτηρίζει ως ηγέτη της λεγόμενης «γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης». 

Χιλιάδες Τούρκοι πράκτορες στην ΕΕ 

Οι ανησυχίες των ευρωπαϊκών υπηρεσιών για την δράση της MİT στην Ε.Ε αυξήθηκαν μετά τις καταγγελίες του Κούρδου ακτιβιστή Ρεμζί Καρτάλ, ο οποίος ως κάτοικος Βελγίου, ανέφερε στις αρμόδιες αρχές της χώρας, απειλές κατά της ζωής του, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η υπόθεση του Κούρδου πολιτικού Γιουκσέλ Κοτς, ο οποίος ζει στην Γερμανία.  

Το 2016 οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τον «Φετίχ Σ.» Τούρκο πολίτη, ο οποίος  κατηγορήθηκε ως πράκτορας της MİT που είχε εντολές να δολοφονήσει τον Κούρδο πολιτικό.

Η συγκεκριμένη υπόθεση που έφθασε μέχρι την Δικαιοσύνη ανάγκασε τις  μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας να «σπάσουν τη σιωπή τους» και να ενημερώσουν επισήμως τους Δικαστές και συνεπώς τους Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες για την δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Όπως δημοσίευσε το περιοδικό «Der Spiegel» τον Ιανουάριο του 2017, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τους Δικαστές, ότι στην χώρα ενδέχεται να βρίσκονται τουλάχιστον 6.000 πράκτορες της MİT και μη υπολογίσιμος αριθμός συνεργατών τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» οι δικαστικές αρχές στις τρεις αυτές χώρες, ήτοι Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η MİT έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο πρακτόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να εξολοθρεύσει «εχθρούς» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο καλύτερος τρόπος να βρεθεί ο μίτος σε αυτόν τον «ψυχροπολεμικό» κατασκοπευτικό λαβύρινθο, είναι η στενή συνεργασία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Όλα αυτά έρχονται να προκαλέσουν πολλά ερωτηματικά όσον αφορά την στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα έντονο αντιρωσικό κλίμα για την υπόθεση του δολοφονίας του διπλού πράκτορα Σκριπάλ με ύβρεις και ευθείες απειλές κατά της Μόσχας (δείτε περισσότερα εδώ και εδώ).

Εύλογα λοιπόν κανείς αναρωτιέται τί είναι αυτό που Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο και Βρυξέλλες φοβούνται στην Άγκυρα και κάνουν … «τουμπεκί» στις παράνομες τακτικές Ερντογάν;