Καυστικός εναντίον του ειδικού συμβούλου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε -εμμέσως πλην σαφώς- να μην γίνονται δηλώσεις, ιδιαίτερα από τον διαμεσολαβητή, ενώ οι συνομιλίες για την επίλυση του «καυτού» θέματος βρίσκονται σε εξέλιξη.
«Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τόσο το καλύτερο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι ο κ. Έιντε θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα, είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο φιλανθρωπικού αγώνα καλαθόσφαιρας στο «Λευκόθεο» στάδιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε τις πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «καταρχήν, με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, χωρίς να ακούσει ή να μεταφέρει πρώτα και πάνω από όλα θέσεις, τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μία πλευρά. Κατ’ επανάληψη είχαμε πει ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας (ο διάλογος), ότι δεν θέλουμε την επιδιαιτησία, αυτή ήταν μια συμφωνία, ότι δεν θέλουμε χρονοδιαγράμματα. Και ακούω συνεχώς να επισείετε αυτός ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει αν παραταθεί. Θέλω να συνειδητοποιήσει κάτι ο φίλος Έιντε, ότι με δηλώσεις ή με εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο. Θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του τουλάχιστον, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Είναι ένα ευαίσθητο θέμα το Κυπριακό. Και δεν διανοούμαι να γίνονται αναφορές στο τόσο επείγον του θέματος όταν έχουμε μια διακοπή δύο μηνών στις συνομιλίες για μια απλή αναφορά – κακώς λέω, αλλά ήταν απλή αναφορά – σε ιστορικό γεγονός. Και ο κ. Έιντε προσπαθεί να μην βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες Navtex, την παρουσία του Μπαρμπαρός. Δεν εκτιμά το γεγονός ότι εγώ, εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα, δεν έχω αποχωρήσει όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και με λυπεί ακόμη περισσότερο και η αποδοχή ή η διά ψιθύρου διάδοση περί τάχα προεδρικών εκλογών – οι προεδρικές εκλογές είναι τον Φεβρουάριο του 2018 και δεν έχω δείξει να λαμβάνω υπόψη πότε θα γίνουν οι εκλογές. Όμως, δεν παραγνωρίζω τα χρονοδιαγράμματα και τη βιασύνη κάποιων άλλων εκλογών που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και πιο συγκεκριμένα, στη Νορβηγία».
Ερωτηθείς εάν τα όσα προείπε θα περιλαμβάνονται στην επιστολή που αναμένεται να αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω πρόθεση να μπω σε μια τριβή ούτε και θέλω να εκληφθεί ως μια προσωπική διαφορά με τον Ειδικό Σύμβουλο, αλλά κατ’ επανάληψη του έχω επιστήσει την προσοχή ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις όποιες δηλώσεις γίνονται, διότι προκαλούν τη δυσπιστία ή δίδουν τον χαρακτηρισμό ότι υιοθετεί θέσεις της μιας εις βάρος της άλλης πλευράς.
Αυτό που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο γενικός γραμματέας είναι ότι γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται δυστυχώς, με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για Γενεύη, για πολυμερή σύνοδο. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι εναντίον της πολυμερούς συνόδου, διότι στην πολυμερή σύνοδο είναι η Τουρκία που πρέπει να απαντήσει τί πρέπει να γίνει με το θέμα των εγγυήσεων, της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων και ούτω καθεξής. Βιάζεται, όπως έπραξε και στο παρελθόν. Και τον είχα προειδοποιήσει ότι το μόνο που θα επιφέρουμε είναι την απογοήτευση στον Κυπριακό Ελληνισμό όπου κάθε φορά ανεβάζουμε τις προσδοκίες και στο τέλος βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην αδιαλλαξία θέσεων, που δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επιθυμητό».
Κοτζιάς για Έιντε: Χρησιμοποίησε άστοχα παραδείγματα
Τις δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε κλήθηκε να σχολιάσει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Νορβηγός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ λειτουργεί ως πλασιέ της άλλης πλευράς (Τουρκίας), ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:
«Ο Άιντε υποστηρίζει ότι ένα είδος τεσσάρων ελευθεριών μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο. Για να το αποδείξει επικαλέστηκε σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ. Η συμφωνία, στην πραγματικότητα, αφορά τη δυνατότητα τράνζιτ των Ρώσων, να μετακινηθούν μεταξύ των κύριων εδαφών της Ρωσίας και του ρωσικού Καλίνινγκραντ. Ασφαλώς η Κύπρος δεν έχει καμιά σχέση με μια τέτοια περίπτωση, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της. Εδώ μπερδεύονται ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς. Και, μάλιστα, προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του. Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω την απορία μου, το λέω ευγενικά, που κάποιοι, προκειμένου να τον δικαιολογήσουν, διατείνονται συνειδητά ψευδώς, ότι είχαμε «φτάσει κοντά στη λύση».