Μια τοιχογραφία που αποτυπώνει ένα άγριο ζώο σε ένα ασβεστολιθικό σπήλαιο στο Βόρνεο, μπορεί να είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα εικαστικής τέχνης, ισχυρίζονται οι ερευνητές που χρονολόγησαν το έργο.
Το σχέδιο είναι ξεθωριασμένο και έχει απόχρωση ανάμεσα σε κόκκινο και πορτοκαλί. Απεικονίζει ένα μεγάλο ζώο που πιθανότατα είναι ένα είδος άγριων βοοειδών που εξακολουθεί να ζει στο νησί.
Το ζώο είναι ένα από τα τρία μεγάλα πλάσματα που κοσμούν τον τοίχο στο σπήλαιο Lubang Jeriji Saléh στην επαρχία του Καλιμαντάν της Ινδονησίας στο Βόρνεο. Αντίστοιχες τοιχογραφίες έχουν εντοπιστεί κι άλλες φορές σε ασβεστολιθικά σπήλαια από το 1994.
«Αυτή είναι η παλαιότερη τοιχογραφία στον κόσμο», δήλωσε ο Μάξιμ Όμπερτ, αρχαιολόγος και γεωχημικός στο Πανεπιστήμιο Γκρίφιθ της Αυστραλίας. «Είναι ένα μικρό παράθυρο στο παρελθόν».
Εάν οι μετρήσεις που έχουν κάνει οι επιστήμονες είναι ακριβείς, η τοιχογραφία στο σπήλαιο του Βόρνεο μπορεί να είναι 4.500 χρόνια παλαιότερη από τις απεικονίσεις των ζώων που κοσμούν τα τείχη των σπηλαίων στο γειτονικό νησί Sulawesi.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τοιχογραφίες σε σπήλαια ξεκίνησαν πριν από 40.000 έως 52.000 χρόνια και διήρκεσαν έως και 20.000 χρόνια πριν. Από εκείνη την εποχή και έπειτα οι άνθρωποι άρχισαν να απεικονίζουν στις τοιχογραφίες τους και τον ανθρώπινο κόσμο. Αυτή η τοιχογραφία επομένως, φαίνεται ότι φτιάχτηκε περίπου πριν από 40.000 χρόνια και μέχρι σήμερα θεωρείται η αρχαιότερη που έχει ανακαλυφθεί.