Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ανακαλούνται οι Παλαιστίνιοι πρεσβευτές σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε.



Την ανάκληση των πρεσβευτών της από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έστειλαν εκπρόσωπό τους στην τελετή για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή κυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι τέσσερις αυτές χώρες είναι η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία, όπως ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.  Εκπρόσωποι των χωρών αυτών έλαβαν μέρος σε μια τελετή από κοινού με την αμερικανική αντιπροσωπεία στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, την Κυριακή (13/05), παραμονή των εγκαινίων της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία, η οποία μέχρι πρότινος ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων.

Οι τελευταίοι βλέπουν στην κίνηση αυτή την άρνηση των διεκδικήσεών τους για την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ανέστειλε τις επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους, έπειτα από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, στις 6 Δεκεμβρίου, της απόφασής του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.