Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024 -

Αμερικανικά και ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια έξω από την Κούβα



Ως απάντηση στα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Αβάνα και ειδικά για το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο που περιπολεί στην ευρύτερη περιοχή, οι ΗΠΑ έστειλαν το υποβρύχιο USS Helena στην Κούβα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το αμερικανικό Ναυτικό.

Αυτήν την ώρα, το υποβρύχιο USS Helena βρίσκεται στον κόλπο του Γκουαντάναμο, που αποτελεί αμερικανική βάση «σαν μέρος μιας προγραμματισμένης επίσκεψης », όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Αμερικανικών Αρχών.

Το Associated Press ανέφερε πως η άφιξη του υποβρυχίου αποτελεί μια ξεκάθαρη «επίδειξη δύναμης» ως αντίβαρο στην παρουσία των ρωσικών πλοίων.

 

Το ρωσικό υποβρύχιο Kazan, κλάσης Yasen, και το αμερικανικό USS Helena, κλάσης Los Angeles, είναι δύο από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά υποβρύχια των δύο υπερδυνάμεων.

Το Kazan διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης και είναι εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ Kalibr, ενώ το USS Helena διαθέτει συστήματα ανίχνευσης AN/BQQ-5 και πυραύλους Tomahawk.

 

Το Kazan έχει μήκος περίπου 139 μέτρα και εκτόπισμα 13.800 τόνους, ενώ το USS Helena έχει μήκος 110 μέτρα και εκτόπισμα 6.927 τόνους.

Το ρωσικό υποβρύχιο διαθέτει έναν αντιδραστήρα τύπου OK-650M, ενώ το αμερικανικό χρησιμοποιεί τον αντιδραστήρα τύπου S6G.