Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 -

Άλλοι δύο νεκροί στις διαδηλώσεις στο Ιράκ



Άλλοι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή στο Ιράκ στη διάρκεια νέων κινητοποιήσεων, ορισμένες από τις οποίες διαλύθηκαν βίαια από τις αρχές.

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, πριν από μία εβδομάδα στη Βασόρα, τη μεγάλη πόλη του νότιου Ιράκ, έχουν σκοτωθεί πέντε άνθρωποι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ αλ Αμπάντι, που μετέβη την Παρασκευή στη Βασόρα σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, κατήγγειλε σε υψηλό τόνο τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις, ειδικά τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας και τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

«Οι Ιρακινοί δεν αποδέχονται το χάος, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων. Όσοι τα κάνουν αυτά είναι βάνδαλοι που εκμεταλλεύονται τα αιτήματα των πολιτών για να εγκληματήσουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ στη διάρκεια μιας συνεδρίασης στη Βαγδάτη στην οποία συμμετείχαν στελέχη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης και εσωτερικής ασφαλείας.

Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά τον θάνατο στην επαρχία της Βασόρας ενός διαδηλωτή την πρώτη ημέρα, την 8η Ιουλίου, καταγγέλλουν ιδίως τη σαθρή κατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών, την αδιαφορία των αρχών και την υψηλή ανεργία. Οι διαδηλώσεθς πεκτάθηκαν ταχύτατα και σε άλλες επαρχίες του νότου: στη Νατζάφ, στη Μισάν, στην Καρμπάλα, στη Ζι Καρ και στη Μουθάνα.

Το Σάββατο είχαν γίνει εκκλήσεις για μια μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, οι οποίες ωστόσο δεν φάνηκαν να έχουν ευρεία απήχηση, καθώς η πρόσβαση στο Διαδίκτυο παρέμενε κομμένη την Κυριακή, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Μολαταύτα, εκατοντάδες άνθρωποι απέκλεισαν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην είσοδο της συνοικίας Ας Σούλα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω το Ιράν! Η Βαγδάτη είναι ελεύθερη!», ή «ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς», σύνθημα που επικράτησε στη διάρκεια της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, το 2011.

Στη Σαμάουα, πρωτεύουσα της επαρχίας Μουθάνα, δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν από σφαίρες μπροστά στην έδρα του κυβερνήτη, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ιατρική πηγή, που δεν ήταν σε θέση να πει ποιοι άνοιξαν πυρ. Στη Βασόρα, συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές μπροστά στην έδρα του κυβερνείου είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 50 άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, σύμφωνα με άλλη ιατρική πηγή.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος, που αποπειράθηκε να καταλάβει το κτήριο, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στην πετρελαιοπηγή Αζ Ζουμπάιρ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης κατόπιν επεισοδίων στα οποία υπήρξαν τραυματισμοί, κατά τον ίδιο ανταποκριτή.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης την Κυριακή στις επαρχίες Ζι Καρ, Νατζάφ και Καρμπάλα, με δεκάδες τραυματίες στα επεισόδια που ακολούθησαν. Στη Νασιρίγια, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ζι Καρ, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 διαδηλωτές και 25 αστυνομικοί, σύμφωνα με τον Άμπντελ Μόχσεν αλ Τζαμπίρι, στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Αντιμέτωπος με την εξάπλωση των διαδηλώσεων, ο πρωθυπουργός Αμπάντι ανήγγειλε το Σάββατο ότι θα διατεθούν το συντομότερο περίπου 3 δισ. δολάρια για την επαρχία της Βασόρας, ενώ υποσχέθηκε επίσης επενδύσεις για τη στέγη, τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου του, ο Αμπάντι διέταξε την Κυριακή τις υπηρεσίες ασφαλείας να «τεθούν σε επιφυλακή» καθώς, όπως επισήμανε, «οι τρομοκράτες θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν κάθε συμβάν ή σύγκρουση», αλλά ταυτόχρονα έδωσε εντολή «να μη χρησιμοποιούν αληθινές σφαίρες εναντίον διαδηλωτών που δεν είναι οπλισμένοι».

Η γραμματεία ενημέρωσης της κυβέρνησης στη Βαγδάτη γνωστοποίησε ότι ο Αμπάντι «διέταξε να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο της Νατζάφ». Το αεροδρόμιο παρέμενε κλειστό αφότου εισέβαλαν σε αυτό δεκάδες διαδηλωτές την Παρασκευή και πολλές αεροπορικές εταιρίες της περιοχής (της Ιορδανίας, του Ντουμπάι, του Ομάν...) ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν «μέχρι νεωτέρας» τις πτήσεις τους προς και από την ιερή για τους σιίτες πόλη αυτή του Ιράκ, νότια της Βαγδάτης.

Ο ανώτατος σιίτης πνευματικός ηγέτης του Ιράκ, ο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, εξέφρασε την Παρασκευή την υποστήριξή του στους διαδηλωτές, αλλά ταυτόχρονα τους προέτρεψε να αποφεύγουν τις ταραχές και τις καταστροφές περιουσιών.