Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Αίγυπτος: Ορκίστηκε ο πρόεδρο Αλ Σίσι για την τρίτη του θητεία



Ενώπιον του Κοινοβουλίου ορκίστηκε σήμερα Τρίτη (2/4) ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι για την τρίτη θητεία στην ηγεσία της πιο πολυπληθούς αραβικής χώρας.

 Ο Σίσι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μία δεκαετία, αναμένεται να παραμείνει στο θώκο έως το 2030, αφού κέρδισε τον Δεκέμβριο τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 89,6% των ψήφων απέναντι σε άλλους τρεις υποψηφίους σχετικά άγνωστους στο ευρύ κοινό.
 

Πρώην επικεφαλής του Στρατού και υπουργός Άμυνας, ο Σίσι ενορχήστρωσε το 2013, έναν χρόνο πριν από την άνοδό του στην προεδρία, την αποπομπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις.

Η νέα θητεία του, που αρχίζει από αύριο και θα έχει διάρκεια έξι ετών, υποτίθεται πως θα είναι η τελευταία σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με εικόνες της τελετής ορκωμοσίας που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο Σίσι εκφώνησε τον όρκο του ενώπιον των βουλευτών που συγκεντρώθηκαν στην έδρα του Κοινοβουλίου, στη νέα διοικητική πρωτεύουσα η οποία κατασκευάστηκε επί προεδρίας του ανατολικά του Καΐρου.

Το γεγονός σηματοδοτεί επίσης τα εγκαίνια αυτής της νέας πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Η νέα θητεία του Σίσι ξεκινά εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, η οποία έχει σημαδευθεί από έναν καλπάζοντα πληθωρισμό και έλλειψη ρευστότητας που δυσκολεύει τις εμπορικές ανταλλαγές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Αίγυπτος επωφελήθηκε ωστόσο από μια συρροή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων 35 δισ. από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την προσθήκη 5 δισ. δολαρίων σε ένα δάνειο αρχικού ύψους 3 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.