Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

4 εκ. Βρετανοί λένε "Όχι" στο Brexit και βγαίνουν στους δρόμους



Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια υπογραφές συγκέντρωσε μέχρι στιγμής μια αίτηση υπέρ της ακύρωσης του Brexit, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί ετοιμάζονται να διαδηλώσουν σήμερα στο Λονδίνο ζητώντας νέο δημοψήφισμα.

Οι διοργανωτές περιμένουν μαζική προσέλευση στην πορεία με κύριο αίτημα να δοθεί στο λαό η ευκαιρία να έχει τον τελευταίο λόγο για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.

Έπειτα από τρία χρόνια δύσκολων συνομιλιών, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς, το πότε, ακόμη και το αν θα πραγματοποιηθεί το Brexit, καθώς η Τερέζα Μέι προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και τουλάχιστον μια γενιά.

Η Μέι υπαινίχθηκε χθες, Παρασκευή, πως μπορεί να μην φέρει και πάλι στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα την δυο φορές καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ. Οι εφημερίδες The Times και The Daily Telegraph αναφέρουν πως αυξάνεται η πίεση στην Μέι για να παραιτηθεί. Ενώ η χώρα και οι πολιτικοί της είναι διχασμένοι όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη στρατηγική απόφαση που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ θα συγκεντρωθούν γύρω στο μεσημέρι στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, και θα πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ πριν καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.

Ο Τζέιμς Μακγκρόρι, ο διευθυντής της εκστρατείας People's Vote υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος και ένας από τους οργανωτές της πορείας, δήλωσε πως η εκστρατεία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit αποτελεί σήμερα τη μαζικότερη κινητοποίηση στη Βρετανία και είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη των κύριων πολιτικών κομμάτων.

«Άνθρωποι απ' όλα τα στρώματα μπορούν να δουν πως αυτό που τους είχαν κάποτε προσφέρει δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτό που παραδίδεται και είναι θυμωμένοι γι' αυτό, επειδή αισθάνονται ότι τους επιβάλουν να καταπιούν μια κακή συμφωνία», είπε στο Ρόιτερ.

Οι οργανωτές είναι πεπεισμένοι πως το μέγεθος του πλήθους θα υπερβεί εκείνο παρόμοιας συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, όταν οι οργανωτές είχαν πει πως είχαν συμμετάσχει περίπου 700.000 άνθρωποι.

Διακόσια τουριστικά λεωφορεία απ' όλη τη Βρετανία έχουν μισθωθεί για να μεταφέρουν ανθρώπους στο Λονδίνο για την πορεία.

Βάσει απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του περασμένου Δεκεμβρίου η Βρετανία μπορεί να αποσυρθεί μονομερώς από το Brexit χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

«Η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ εκφράζει “τη βούληση του λαού”. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας την ισχύ της υποστήριξης της κοινής γνώμης στην παραμονή στην ΕΕ», αναφέρει η αίτηση που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας,.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η ανάκληση του Άρθρου 50 θα είναι μια από τις διαθέσιμες επιλογές εφόσον δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες μέχρι τις 12 Απριλίου.

Η Βουλή υποχρεούται να εξετάζει τη διεξαγωγή συζήτησης για όλες τις αιτήσεις που συγκεντρώνουν πάνω από 100 χιλιάδες υπογραφές, αν και η Μέι έχει πει ότι είναι κατά της ανάκλησης του Άρθρου 50.

Ο επίσημος ιστότοπος του κοινοβουλίου... τέθηκε αρκετές φορές εκτός λειτουργίας , καθώς η αίτηση προσέλκυσε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς υπογραφών που έχει καταγραφεί στην ιστορία.