Οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν τις τρεις τελευταίες ημέρες 21 πολίτες στη Μοσούλη, με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με τις ιρακινές δυνάμεις που προσπαθούν να ανακαταλάβουν την πόλη, σύμφωνα με μια νοσοκομειακή πηγή.
Η ιατροδικαστική υπηρεσία της πόλης ενημερώθηκε για τις εκτελέσεις, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Ωστόσο, κανείς δεν έχει δει τους νεκρούς, αν και την περασμένη εβδομάδα οι τζιχαντιστές κρέμασαν 20 πτώματα σε όλη τη Μοσούλη (πέντε άνθρωποι σταυρώθηκαν σε μια διασταύρωση), με στόχο προφανώς να προειδοποιήσουν τους κατοίκους να μην συνεργάζονται με τον ιρακινό στρατό.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) από την πλευρά της ανέφερε ότι Ιρακινοί στρατιώτες, πολιτοφύλακες και πολίτες διαμέλισαν πτώματα μαχητών του ΙΚ στα νότια της Μοσούλης.
Οι ιρακινές δυνάμεις, οι Κούρδοι Πεσμεργκά και οι σιίτες πολιτοφύλακες, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν σχεδόν περικυκλώσει τη Μοσούλη, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ. Οι τζιχαντιστές που ελέγχουν την πόλη από το 2014 καταστέλλουν ανηλεώς κάθε διαφωνία, σκοτώνουν τους αντιπάλους τους και υποχρεώνουν τους ανθρώπους να ακολουθούν τη δική τους εκδοχή του ακραίου Ισλάμ.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι τα θύματα ρίχνονται σε ομαδικούς τάφους έξω από τη Μοσούλη επειδή το ΙΚ θεωρεί τους αντιπάλους του αποστάτες που δεν δικαιούνται να κηδευτούν με θρησκευτική τελετή. Οι οικογένειες πληροφορούνται την τύχη των δικών τους ανθρώπων από τους καταλόγους με τα ονόματα που δίνονται στους γιατρούς στα νεκροτομεία.
Η ιατρική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι μια νέα λίστα που περιλαμβάνει 21 ονόματα τους δόθηκε τις τελευταίες ημέρες. "Ως συνήθως δεν υπάρχουν πτώματα, μόνο ονόματα ανθρώπων που εκτελέστηκαν για διάφορους λόγους.
Τώρα οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται με την κατηγορία της συνεργασίας με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας", σημείωσε. Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης, στις 17 Οκτωβρίου, οι άνθρωποι κρατούνταν και ανακρίνονταν επί μήνες. Τώρα κρατούνται μόνο δύο εβδομάδες και είτε αφήνονται ελεύθεροι, είτε εκτελούνται – τους πυροβολούν, τους κόβουν τον λαιμό ή με άλλον τρόπο.
Για τις οικογένειες όσων αγνοούνται, η αναμονή για κάποια είδηση είναι σχεδόν αφόρητη. Ακόμη χειρότερα όμως γίνονται τα πράγματα όταν μαθαίνουν τι συνέβη στους ανθρώπους τους.
Ένας κάτοικος της Μοσούλης αφηγήθηκε πώς βοήθησε τους γείτονές του να εντοπίσουν τον 24χρονο γιο τους που συνελήφθη από το ΙΚ έξω από το σπίτι του πριν από τρεις εβδομάδες. "Ακούσαμε ότι βρήκαν πάνω του ένα κινητό τηλέφωνο" είπε. Οι τζιχαντιστές έχουν απαγορεύσει την επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο: εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, έχουν κατασχέσει και τα δορυφορικά πιάτα για να μην μαθαίνουν οι κάτοικοι τα νέα και ιδίως την πρόοδο των ιρακινών δυνάμεων.
"Πριν από δέκα ημέρες σταμάτησαν να μας δίνουν νέα του. Χτες, σοκαριστήκαμε όταν είδαμε το όνομά του στον κατάλογο των εκτελεσθέντων. Δεν υπήρχε πτώμα και η οικογένεια δεν μπορούσε να τον κηδέψει. Η μητέρα του έπαθε σοκ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο" είπε ο μάρτυρας.
Ένας άλλος κάτοικος είπε ότι οι τζιχαντιστές εκτόξευσαν ρουκέτες από τη συνοικία όπου διαμένει, στη δυτική Μοσούλη, προς τα ανατολικά προάστια, όπου έχουν προωθηθεί οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις. "Οι ρουκέτες πέρασαν από πάνω μας. Ακούσαμε τον ήχο όταν τις εκτόξευσαν και είδαμε τον καπνό στον ουρανό".
Από την άλλη πλευρά, το HRW κατήγγειλε ότι τα πτώματα τουλάχιστον πέντε τζιχαντιστών του ΙΚ διαμελίστηκαν και άλλος ένας εκτελέστηκε αφού παραδόθηκε, στις 3 Οκτωβρίου, όταν σουνίτες μαχητές μιας τοπικής φυλής απέκρουσαν μια επίθεση του ΙΚ στην Καγιάρα, 60 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης. "Η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να ελέγξει τις δικές της δυνάμεις να να αποδώσει ευθύνες, αν ελπίζει να διατηρήσει την ηθική ανωτερότητά της στη μάχη εναντίον του ΙΚ", είπε η Λάμα Φακίχ, η αναπληρώτρια διευθύντρια του τομέα Μέσης Ανατολής του HRW.
Σε βίντεο που τράβηξε ένας ντόπιος μαχητής διακρίνονται άλλοι μαχητές φυλών να κλωτσούν και να φτύνουν τα πτώματα των τζιχαντιστών. Κάποιοι άνδρες, με στρατιωτικές στολές αλλά και με πολιτικά, περικυκλώνουν έναν τζιχαντιστή και τον πυροβολούν από πολύ μικρή απόσταση. Σε άλλες εικόνες, τα πτώματα δένονται σε τζιπ και σέρνονται στους δρόμους. Το HRW εξετάζει επίσης φωτογραφίες που δείχνουν γυμνούς νεκρούς τζιχαντιστές, κρεμασμένους από τα πόδια ή πτώματα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα εσωτερικά όργανα.
Η Φακίχ υπενθύμισε ότι ο διαμελισμός πτωμάτων και η εκτέλεση αιχμαλώτων μαχητών ή πολιτών συνιστούν εγκλήματα πολέμου.