Η ενδυνάμωση των δεσμών με τους Έλληνες του Εξωτερικού, η ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους καθώς και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο, είναι οι κεντρικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, όπως τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα προσέλκυσης νέων ομογενών στα ελληνικά πανεπιστήμια μέσω του φορέα «Study in Greece» αλλά και πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση και ενδυνάμωση του εγχώριου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και τη διαμόρφωση αμφίδρομης σχέσης και συνεργασίας με τα αντίστοιχα οικοσυστήματα του Απόδημου Ελληνισμού.
Ολόκληρο το άρθρο:
“Σε συνέχεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και την επιστολική ψήφο, το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 αποτυπώνει το όραμα και τις κομβικές δράσεις του Υπουργείου για μία σύγχρονη προσέγγιση προς την ελληνική Διασπορά. Το στρατηγικό σχέδιο, του οποίου οι κεντρικοί άξονες παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2024, έχει ως βασικές επιδιώξεις την ενδυνάμωση των δεσμών με τους Έλληνες του Εξωτερικού, την ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους καθώς και την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων ομογενών στα ελληνικά πανεπιστήμια με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπογράψαμε, ως Υπουργείο Εξωτερικών, με τον φορέα «Study in Greece» για τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την ελληνική Ομογένεια και την υποστήριξη της διεθνοποίησης της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της προσέγγισης των Ελλήνων του εξωτερικού, του σχεδιασμού και της υλοποίησης πολιτικών για την ενημέρωση, την επαναπροσέλκυσή τους και την ανάσχεση του brain-drain, το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, όπως μεταξύ άλλων, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Παράλληλα, προς την κατεύθυνση της προσέγγισης της νέας γενιάς των απόδημων Ελλήνων, στις επιχειρησιακές δράσεις του στρατηγικού σχεδίου περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών και φιλοξενίας μαθητών, φοιτητών, ερευνητών, εκπαιδευτικών, καθώς και πρακτικής άσκησης νέων, με στόχους τη διατήρηση της επαφής με την ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με την Ελλάδα. Επιπρόσθετα, λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας με τους νέους της Διασποράς και την εντατικοποίηση του διαλόγου σχετικά με τους νέους τρόπους ανάπτυξης μακροχρόνιων δεσμών με την Ελλάδα.
Στο κρίσιμο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της έρευνας, το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση και ενδυνάμωση του εγχώριου οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και τη διαμόρφωση αμφίδρομης σχέσης και συνεργασίας με τα αντίστοιχα οικοσυστήματα του Απόδημου Ελληνισμού. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται η διασύνδεση του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας, καινοτομίας και ανώτατης εκπαίδευσης με επιχειρήσεις και Έλληνες επιχειρηματίες, ερευνητές και ακαδημαϊκούς του εξωτερικού. Τέλος, περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τον συντονισμό της έρευνας καθώς και την παροχή υποτροφιών σε Έλληνες της Διασποράς. Τα παραπάνω αποτυπώνουν το όραμα του Υπουργείου Εξωτερικών για την ελληνική Διασπορά. Ένα όραμα σύγχρονο, με έμφαση, μεταξύ άλλων, στη νέα γενιά, την έρευνα, την καινοτομία και τη σύνδεση του ακαδημαϊκού κόσμου της Ελλάδας με την ελληνική Ομογένεια”.