Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025 -

Ξεκάθαρο τελεσίγραφο για έξοδο από τη Σένγκεν! Τρεις μήνες διορία στην Ελλάδα να ελέγξει τα σύνορά της!



Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία, αντιμετωπίζει πιθανότατα την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει συναντήσει. Ίσως ακόμη μεγαλύτερη κι από το "φάντασμα" του Grexit που περιπλανιόταν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015. Με την απειλή του Grexit παίχτηκαν και "παιχνίδια" για πολιτικούς σκοπούς, ωστόσο αυτή τη φορά η απειλή δεν είναι "παιχνίδι". Είναι ξεκάθαρη κι έχει την υπογραφή της Κομισιόν.

 

Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόφσκις ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ένα σχέδιο έκθεσης για την κατάσταση στα ελληνικά συνορά, βασισμένη σε επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γυρίσει την κλεψύδρα και η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία πραγματικά ιστορική πρόκληση

Το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι η ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται όπως είπε με πλημμελείς διαδικασίες καταγραφής, δακτυλοσκόπησης και ελέγχου των εγγράφων των προσφύγων και των μεταναστών καθώς και με την έλλειψη διασύνδεσης με τα δεδομένα ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπως η Ιντερπόλ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα "αμέλησε σοβαρά" τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χωρες της ζώνης του Σέγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα συνορά τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.

"Το σχέδιο έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραμέλησε σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές", είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

"Καμπανάκι" και από την Γερμανία!
 

Παράλληλα, προειδοποιήσεις έγιναν και από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ. Συγκεκριμένα τόνισε πως για τη γερμανική κυβέρνηση, απόλυτη προτεραιότητα έχει η βελτίωση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, χωρίς αποτελεσματική φύλαξη, τίθεται σε κίνδυνο η ελεύθερη διακίνηση στο χώρο της Σένγκεν.

«Το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ήδη ασχοληθεί με αυτό το θέμα και συμφώνησε να συνεννοηθεί κατά τη διάρκεια της ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή στους πρώτους έξι μήνες του 2016, στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ, προσέθεσε τα εξής: «Είναι μία χώρα στη διαδικασία εισαγωγής προς την ΕΕ και, όπως με όλες τις χώρες που έχουν αυτό το στάτους, το θέμα είναι να αναπτύξουμε και την αστυνομική συνεργασία και συνεργασία ασφάλειας». Αυτό, εξήγησε, συμπεριλαμβάνει και τη βήμα προς βήμα υιοθέτηση ευρωπαϊκών στάνταρντ.

Γιούνκερ: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ξεκινήσει μια "αρνητική σπείρα" στο προσφυγικό

Στην προσφυγική κρίση οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν μεταξύ τους μια «αρνητική σπείρα» με σκοπό να αποθαρρύνουν τους αιτούντες άσυλο να έρθουν στις χώρες τους. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Monde, ο Γιούνκερ εκτιμά πως «προκλήθηκε μια αρνητική σπείρα στην οποία οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν το καθεστώς ασύλου ώστε να το καταστήσουν λιγότερο ελκυστικό από εκείνο της γειτονικής χώρας, ενώ οι πολιτικοί αξιωματούχοι τροφοδοτούν έναν λαϊκισμό που φέρνει μόνο οργή και όχι λύσεις».

Διαβεβαιώνοντας στον τίτλο του όρθρου του πως «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υπερισχύσει στο τέλος», ο πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει τη λύπη του που στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το μεταναστευτικό, «οι εβδομάδες περνούν χωρίς να τηρούνται οι δεσμεύσεις» και «ότι, αντίθετα, οι επικρίσεις διαμοιράζονται στη δεξιά και στην αριστερά».

«Είναι καιρός να έχουμε λίγο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρώπης να παράγει συλλογικές απαντήσεις σε προβλήματα που υφίσταται κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης, μόνο του, με έντονο τρόπο», συνεχίζει. Ακόμη και αν ακυρώναμε τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το άσυλο, αυτό δεν θα καταργούσε τις εθνικές υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την ανθρωπιστική αξίωση να προσφέρουμε άσυλο στα πρόσωπα που το χρειάζονται».

«Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα θέμα συχνά πολύπλοκο», καταλήγει. «Δεν πετυχαίνουμε πάντα με το πρώτο κτύπημα. Αν μπορούσα να περιγράψω την Ευρώπη με μία μόνο λέξη, θα ήταν “επιμονή”. Μαζί, θα είμαστε ενωμένοι εναντίον εκείνου που επιδιώκει να μας διαιρέσει. Θα επιμείνουμε το 2016. Και θα επιτύχουμε».