Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

WSJ: Πιέσεις Βερολίνου σε ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα – Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι



Πιέσεις από τη Γερμανία για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα δέχεται το ΔΝΤ, γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal. Ειδικότερα, το Βερολίνο πιέζει το Ταμείο να δεχθεί τις διαβεβαιώσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο μέλλον, αντί για μια συγκεκριμένη και μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση που θέλει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δέχεται, επίσης, μεγάλη πίεση από την Ευρώπη για να δεχθεί ότι ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης της Ελλάδας θα είναι λιγότερο συγκεκριμένος από αυτόν που ζητά.

Το Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι του προσφέρεται, ακόμη και αν τα στελέχη του Ταμείου δεν είναι ευτυχή με αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η αχίλλειος πτέρνα του ΔΝΤ είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιό του ελέγχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις ΗΠΑ, καμία από τις οποίες δεν επιθυμεί μία νέα ελληνική κρίση. «Αυτή η πραγματικότητα της ισχύος μειώνει την απειλή το ΔΝΤ να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν είναι ικανοποιημένο», σημειώνεται.

Η ΕΕ δεν έχει καμία διάθεση για έναν νέο γύρο ακραίας αντιπαράθεσης για την Ελλάδα, όπως το 2015, και επιθυμεί μία συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, υπογραμμίζει η εφημερίδα:

Η όποια συμφωνία είναι, ωστόσο, πιθανόν να περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές παραχωρήσεις προς το ΔΝΤ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - ο οποίος υιοθετούσε έως πρόσφατα σκληρή γραμμή δημόσια ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καθόλου ελάφρυνση χρέους - επέτρεψε ήδη να αρχίσουν οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με το πώς θα αναδιαρθρωθούν στο μέλλον τα δάνεια της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μια συμφωνία, για την οποία πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν σήμερα ότι θα επιτευχθεί στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να περιλαμβάνει μία υπόσχεση της Γερμανίας ότι θα διατηρήσει το βάρος του ελληνικού χρέους κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Η υπόσχεση αυτή θα περιλαμβάνει τη χαλάρωση των όρων των ελληνικών δανείων, "εάν είναι αναγκαίο".

Για το Βερολίνο, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πολύ σημαντικό η όποια απόφαση για την αναδιάρθρωση των δανείων να καθυστερήσει έως το 2018 - μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017. «Ο κ. Σόιμπλε και η καγκελάριος Μέρκελ έχουν αποφασίσει να αποφύγουν, για τώρα, κάθε ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που θα τους ανάγκαζε να έχουν μία πολύ δύσκολη συζήτηση στη γερμανική Βουλή», σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις προθέσεις τους.

Αναφορικά με τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι «τοΔΝΤ ζητούσε από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά τώρα είναι πιθανόν να κερδίσει μόνο μία χαλαρότερη δέσμευση, αφήνοντας πολλά ειδικότερα θέματα πολιτικής για διαπραγμάτευση στο μέλλον», σύμφωνα με πηγές κοντά στις συζητήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «πέτυχε να πείσει τον κ. Σόιμπλε ότι περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, είναι πέραν αυτού που μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση», σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.