Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 -

Βούτσης για Τσακαλώτο: Στην «επικοινωνιακή διαχείριση» η διαφορά μας



Αποστάσεις από την επικοινωνιακή διαχείριση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ζήτημα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων παίρνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει διασαφηνιστεί το θέμα.

Ο κ.Βούτσης εκτίμησε ότι τελικά θα υπαναχωρήσουν οι ακραίοι κύκλοι που διεξάγουν «βρόμικο πόλεμο» κατά της χώρας και αποκλείει κάθε σκέψη για εκλογές ή δημοψήφισμα με δίλημμα το ευρώ.  Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» παραδέχεται, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ρίχνοντας όμως το «μπαλάκι» της πρωτοβουλίας στο ΠΑΣΟΚ.

Δηλώνει, ακόμη, ότι σε δύο μήνες θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών και αποκαλύπτει ότι μετά το Πάσχα θα εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Επίσης προβαίνει στην παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «άγνοια» στο θέμα της διακυβέρνησης.

Για την αξιολόγηση σημείωσε ότι η εκτίμηση που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι εδραία. «Βασίζεται στο ότι αφενός εμείς έχουμε υλοποιήσει και υλοποιούμε κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου. Άρα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες ή υπαναχωρήσεις από την πλευρά μας.

Αφετέρου είναι τέτοια η κατάσταση στον διεθνή περίγυρο (π.χ. τη Δευτέρα θα έχουμε την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ που θα δείξει και την κατεύθυνσή του με αφορμή και τη νέα ηγεσία Τραμπ, υπάρχει ο ρόλος της Ευρώπης και τα αδιέξοδά της, ο εκλογικός κύκλος που έχουμε μπροστά μας για τις μεγάλες χώρες) που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση «χθες». Αυτή είναι η εκτίμηση.

Εδράζεται σε έναν νέο συσχετισμό που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και δεν έχει καμία σχέση με το 2015 και την απομόνωση της χώρας μας ως αποδιοπομπαίου τράγου από πλευράς των πιο επιθετικών κύκλων περί τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Νομίζω ότι τις προσεχείς ημέρες, μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου, θα έχει δοθεί το σήμα για να πάμε επιτέλους στην απόφαση συμμετοχής της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

Η μη συμμετοχή στο QE αποτελεί μια μοναδικότητα δυσμενή και ετεροβαρή για τη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια. Γι’ αυτό μίλησα για έναν «βρόμικο πόλεμο» ο οποίος διεξάγεται από ορισμένους κύκλους της Ε.Ε. απέναντι στη χώρα μας».

Για του κύκλους «που διεξάγουν βρόμικο πόλεμο», ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπαναχωρήσουν. «Δεν μπορεί παρά να το κάνουν. Αλλιώς είναι μια επιλογή η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυσκολίες και αδιέξοδα για την αρχιτεκτονική και τις διεργασίες μέσα στην Ε.Ε., που αυτή τη στιγμή έχουν πολύ διαφορετικές προτεραιότητες και ανάγκες προς επίλυση προβλημάτων.

Μερίδα της αντιπολίτευσης εκτιμά ότι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο θα προσφύγει σε δημοψήφισμα ή εκλογές με δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Αποκλείετε κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει αυτό. Δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε στις πιο δύσκολες συνθήκες που μας απειλούσαν και τελικά μας επέβαλαν τα capital controls. Και τότε είχαμε και μια ισχυρή συνιστώσα στο κυβερνών κόμμα που είχε ως επιλογή το εθνικό νόμισμα… πόσο μάλλον τώρα.

Δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Επαναλαμβάνω πως η χώρα μας είναι προσδεδεμένη με το ευρώ, όσο υπάρχει ευρώ. Η επικινδυνότητα για το ευρώ έχει να κάνει ακριβώς με αυτούς που μέχρι πριν από λίγο δήλωναν διαπρύσιοι υπερασπιστές της ιδέας της Ε.Ε. Η επικινδυνότητα για τη διάλυση της Ε.Ε. δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό πρόβλημα ή με το ζήτημα χρέους».

Η Ν.Δ. μίλησε για διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση με αφορμή τη διένεξη που είχατε με τον κ. Τσακαλώτο. Έχετε την ίδια άποψη με τον κ. Τσακαλώτο ως προς την πορεία και τον ρυθμό υλοποίησης του προγράμματος;

Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί διάστασης απόψεων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέφερε: 

«Ναι, απολύτως. Δεν υπάρχει διένεξη. Πιστεύω ότι όλους αυτούς τους μήνες -και με την πρώτη αξιολόγηση και τώρα- γίνεται μια άριστη δουλειά με τους ιθύνοντες της διαπραγμάτευσης στα όρια της γραμμής που συλλογικά συμφωνούμε και εκφράζει ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων. Από εκεί και πέρα για επιμέρους εκτιμήσεις -οι οποίες όμως δεν αποτελούν πρόσκομμα ή προϋπόθεση για να πάει αλλιώς η διαπραγμάτευση- μπορούμε όλοι να έχουμε τις ιδιαίτερές μας απόψεις.

Εάν υπήρξε μια αμφισβήτηση προχθές ήταν κατά πόσον επικοινωνιακά έχει δοθεί στον κόσμο να αντιληφθεί ότι αυτό το οποίο είπε ο κ. Τσακαλώτος για το 1/3 αφορά, όχι σε νέα νομοθέτηση μέτρων αλλά στα υπόλοιπα που υπάρχουν και μένουν να υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα σε ήδη ψηφισμένους νόμους.

Αυτό δεν είχε γίνει καθαρό και δεν είναι καθαρό ακόμα δημοσίως και γι’ αυτό υπήρξε εικόνα μιας πιθανής διένεξης όταν είπα «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο να σας πει ακριβώς τι συμβαίνει». Περί αυτού πρόκειται.

Με αφορμή την συμπλήρωση δύο χρόνων από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσίας και αν περίμενε ότι θα έχει αυτή την πορεία ο κ. Βούτσης ανέφερε: 
 
«Όχι. Αλίμονο. Γενικά δεν κινούμασταν με τη φαντασία. Είχαμε και έχουμε ακόμη μια βαθύτατη αίσθηση ευθύνης μπροστά στις μεγάλες απαιτήσεις αλλά και σε σημαντικό βαθμό μπροστά στην άγνοια που είχαμε για το θέμα της διακυβέρνησης. Επικεφαλίδα είναι η ιστορική ευθύνη.

Θεωρώ θετικό ότι μέσα από όλες αυτές τις διακυμάνσεις, για να μην πω και παλινωδίες, τώρα σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης στη χώρα μας αποτελεί ένα σημείο αναφοράς».